Kraj hledá letošní osobnost kultury, nominace je možné posílat do konce srpna

Kraj hledá letošního držitele ceny PRO AMICIS MUSAE za přínos kulturnímu rozvoji regionu. V minulosti toto ocenění získal například houslista a hudební skladatel Jiří Pavlica. Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ – Do konce srpna mohou lidé předkládat návrhy na udělení ocenění osobnostem kultury Zlínského kraje. Z nominovaných lidí vybere kraj jednoho, který si převezme cenu „PRO AMICIS MUSAE“, tedy Přátelům múz, za významný, dlouhodobý a podstatný přínos kulturnímu rozvoji regionu.

Zlínský kraj hledá významnou osobnost kultury, která si letos odnese ocenění PRO AMICIS MUSAE. O tom, kdo to bude, mohou rozhodnou lidé z řad veřejnosti. Stačí, když nominují svého favorita.

Ocenění si může převzít osoba starší 18 let, která žije nebo se narodila ve Zlínském kraji, případně zde působila v oblasti kultury. Možné je nominovat taky člověka, který Zlínský kraj prostřednictvím kultury zviditelnil.

„Od začátku udílení ceny v roce 2005 ji obdržely takové osobnosti, jako akademický sochař Otmar Oliva, houslista a hudební skladatel Jiří Pavlica nebo herec Boleslav Polívka. V loňském roce se stal nositelem ocenění režisér, dramatik, spisovatel a básník Jan Antonín Pitínský. Věřím, že jako v jiných letech to nebude mít hodnotící komise vůbec jednoduché. Každoročně je totiž kraji předkládána celá řada velmi kvalitních nominací,“ uvedla krajská radní pro kulturu a školství Zuzana Fišerová.

A kdo může svého favorita poslat před hodnotící komisi? Fyzická osoba starší 18 let nebo osoba právnická, tedy například obec, město, společenská nebo kulturní instituce. Důležité ale je poslat do konce srpna vyplněný nominační formulář na adresu: Krajský úřad Zlínského kraje, odbor kultury a památkové péče, tř. T. Bati 21, 761 90 Zlín. Přinést jej ale můžete i osobně. Kontaktní osobou, na kterou se mohou lidé v případě nominací obracet, je Andrea Šumberová (e-mail: andrea.sumberova@zlinskykraj.cz).

--> --> --> --> -->