Kraj ocenil knihovny a knihovníky

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ - Knihovna v Halenkově, městská knihovna Kunovice, Obecní knihovna Rudimov a Obecní knihovna Zářičí – to jsou nejlepší knihovny Zlínského roku v roce 2020, jak o tom rozhodla odborná porota vyhodnocující kvalitu veřejných knihoven i jejich význam pro místní kulturní a společenský život. Serveru Zlin.cz to uvedla Helena Mráčková z tiskového oddělení krajského úřadu.

Zástupcům oceněných knihoven i představitelům obcí, které jsou hlavními podporovateli těchto zařízení, osobně poblahopřál a poděkoval hejtman Jiří Čunek, radní pro kulturu Miroslav Kašný, náměstek hejtmana Pavel Botek i ředitel Krajské knihovny Františka Bartoše Jan Kaňka.

Vyznamenání se dostalo také knihovníkům – jednotlivcům, kteří jsou ve svých obcích známi díky mimořádně obětavé a aktivní práci pro místní kulturní dění. Letos byly oceněny Jiřina Haničincová z Obecní knihovny v Lutonině, Jana Krhutová z Místní knihovny Vigantice, Alena Susová z Obecní knihovny v Bojanovicích a Kristýna Šopíková z Městské knihovny v Bojkovicích.

Mimořádné osobní ocenění člena Rady Zlínského kraje Miroslava Kašného si odnesla Anastázie Matuchová z Místní knihovny Dolní Lhota, v níž působila 40 let. Ani zdravotní problémy v posledních letech jí nezabránily chodit do knihovny, půjčovat, pořádat besedy pro děti a hlavně svým optimismem, nezdolnou energií a elánem podpořit všechny, kdo to na své cestě životem potřebovali.

„Když člověk něco dělá a věří tomu, tak má pak také radost z toho, když to někdo ocení,“ řekl hejtman Jiří Čunek na adresu knihovníků, kteří svou práci dělají s nevšedním zaujetím. Hejtman zároveň vyzdvihl význam četby, která učí člověka chápat věci v souvislostech.

Radní Miroslav Kašný, pod jehož záštitou se akce konala, zdůraznil, že knihovny nejsou jen sklady knih. „V některých obcích jsou to jediná místa, kde se daří udržovat kulturu a kulturnost, kde se lidé mohou setkávat a vzájemně se sdělovat. Věřím, že Zlínský kraj tímto oceněním dává knihovnám a knihovníkům najevo svůj dík,“ řekl radní Kašný.

Tato slova potvrdil starosta Rudimova Stanislav Franc, když společně s knihovnicí Miroslavou Dostálovou převzal dárkový šek Zlínského kraje na nákup knih. „Pro nás to znamená ocenění dlouhodobé práce a že si někdo všiml toho, že to není jednoduché. Každá koruna, která přijde na knížky, je pro nás cenná,“ dodal starosta Rudimova.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x