Kraj ocenil lidi, kteří doma s láskou pečují o své blízké

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ – O tom, že se lze doma starat o blízkého člověka s vážným zdravotním postižením i o tom, že se není třeba bát pěstounské péče, dokonce ani v takových případech, kdy na svěřené děti zůstane sám muž anebo ovdovělá prababička, přesvědčily příběhy lidí, které v Uherském Brodě ocenili představitelé kraje při vyhlášení výsledků ankety Pečující osoby Zlínského kraje pro rok 2019. Server Zlin.cz o tom informovala Helena Mráčková z tiskového oddělení krajského úřadu.

„Když jsme před třemi lety poprvé tuto anketu vyhlásili, chtěli jsme do široké veřejnosti vyslat signál, že pečovat v domácím prostředí lze, i když je to náročné. A aby pečující tuto roli dlouhodobě zvládli, musejí být otevřeni pomoci a podpoře ze strany společnosti. Nesmírně si vážíme lidí, kteří na sebe tuto náročnou službu vezmou,“ sdělila radní Michaela Blahová, zodpovědná za sociální záležitosti, rodinnou politiku a neziskový sektor.

Anketa je rozdělena do dvou kategorií: pečující osoba a pěstoun. Celkem na Odbor sociálních věcí krajského úřadu letos přišlo 16 návrhů. Adepty na ocenění často nominovali zástupci místních samospráv, kteří znají osudy lidí ve svých obcích a městech. Tito starostové či místostarostové také do Uherského Brodu přijeli „svým“ oceněným poblahopřát. „Velmi si cením opory, které se pečujícím dostává ze strany měst a obcí, protože právě místo, kde rodina žije, a pomoc nejbližší komunity je velmi důležitá,“ řekla Michaela Blahová. „Při hodnocení jednotlivých návrhů bylo posuzováno také to, jak pečující využívají různých stacionářů, odlehčovacích a terénních služeb i odborného poradenství. U všech forem péče platí zásada: pečující musí chránit především sebe, aby mohl pečovat o druhého,“ zdůraznila radní.

V každé kategorii byli oceněni tři jednotlivci, kteří od Zlínského kraje získali finanční odměnu 15 tisíc korun.

V kategorii „pečující osoba“ získali ocenění:

Gabriela Cvernová – pečuje o syna Davida se zdravotním postižením. I přes pomoc širší rodiny zůstává největší část náročné starostlivosti na mamince. Díky finanční pomoci několika nadací může rodina využívat služby mobilního hospice.

Lucie Láníková – pečuje o těžce nemocnou dceru Michaelu, u níž se projevila vrozená genetická vada spojená s mentálním a tělesným postižením. Holčička potřebuje 24hodinovou intenzivní péči, kterou nejvíc obstarává právě maminka. Rodina rovněž spolupracuje s místní charitní službou.

Ivana Matúšů – společně s manželem pečuje o malého Vladimíra, který kvůli vrozené vývojové vadě trpí těžkým zdravotním postižením. Rodina využívá místní Charity, která ho vozí do školy, kde se chlapci věnuje speciální pedagog. Manželé se snaží žít jako ostatní rodiny a dopřát synovi rozmanité zážitky a společné chvíle při volnočasových aktivitách.

Mezi pěstouny ocenění získali:

Ludmila Gὂrigová – s manželem pečuje o děvčátko s dlouhodobým onemocněním. Rodina využívá služeb rehabilitačního stacionáře, paní Gὂrigová se dívence plně věnuje, což vychází z jejího celkového životního postoje úcty k životu a z vědomí smysluplnosti nezištné pomoci tomu, kdo to potřebuje.

Josef Šátek – má v pěstounské péči tři chlapce, pro něž je autoritou i přítelem. Aktivně spolupracuje s doprovázejícími organizacemi a využívá odborné pomoci. Poslání pěstouna pan Šátek příkladně naplňuje nejen po stránce zákonné, ale především v rovině morální a citové. Chce „svým“ klukům pomoci na cestě k dospělosti, aby se uměli postavit na vlastní nohy.

Anna Vrbová – přijala do pěstounské péče svou pravnučku a i přes svůj věk a s ním spojené zdravotní potíže vykonává tuto péči příkladně. Stará se o rozvoj potenciálu a nadání dívenky, zajišťuje dopravu do kroužků a v komunitě pěstounů je navíc vítanou osobností pro svůj stále optimistický a laskavý přístup. Radost jí kromě pravnučky dělá také vzorně udržovaný dům a krásná zahrádka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x