Kraj opět podpoří zdravotníky stipendijním programem

Ilustrační foto (Foto: Zlínský kraj)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Krajská rada doporučila zastupitelům schválit poskytnutí dotace na stipendijní program jako motivaci pro mladé zdravotníky a lékaře pro rok 2019, a to v celkové výši 175 tisíc korun. Serveru Zlin.cz to řekla Helena Mráčková z tiskového oddělení krajského úřadu.

Program na podporu zdravotníků funguje ve Zlínském kraji od roku 2016. Nemocnice ve Zlínském kraji (nejen ty, které jsou založené Zlínským krajem) mohou využít finanční spoluúčasti kraje k vyplacení motivačních stipendií, kdy budoucí sestry mohou během studia získat 25 tisíc korun, pokud se zaváží, že v konkrétní nemocnici zůstanou 3 roky, medici pak mohou získat 50 tisíc korun, pokud v nemocnici budou jako lékaři pracovat dva roky po získání plné kvalifikace. Zlínský kraj poskytuje nemocnicím 50 procent z částky, která se reálně vyplatí, druhou část pak hradí nemocnice ze svých rozpočtů.

„Záleží na zájmu personalistů v jednotlivých nemocnicích, do jaké míry tento motivační nástroj využívají. Obecně pozorujeme, že mladí lidé se dnes nechtějí příliš vázat – pro případ, že by se jim naskytla zajímavější pracovní nabídka. Nejlépe se stipendijní program ujal v nemocnici v Uherském Hradišti,“ sdělil hejtman Jiří Čunek, zodpovědný za zdravotnictví. „Částka, kterou již Zlínský kraj na tuto formu podpory zdravotníků uvolnil, se pohybuje téměř ve výši jednoho milionu korun, ale přesná čísla budou známa až po vyhodnocení programu za roky 2018 a 2019,“ dodal hejtman.

V roce 2016 se do programu zapojily Kroměřížská a Uherskohradišťská nemocnice a stipendia byla vyplácena 11 lékařům a šesti sestrám. Celkem Zlínský kraj proplatil 331 250 korun.

V roce 2017 tytéž dvě nemocnice vyplatily stipendia pro šest lékařů a pět sester, uvolněno bylo 212 500 korun.

V roce 2018 stipendijní program využila jen Uherskohradišťská nemocnice pro pět lékařů a šest sester, kdy byla schválena krajská dotace 200 tisíc korun.

Pro rok 2019 je navržena částka 175 tisíc korun. Z této dotační částky poskytované Zlínským krajem budou podpořeny čtyři sestry a pět lékařů v Uherskohradišťské nemocnici, Vsetínské nemocnici a Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně (druhou půli prostředků, tedy dalších 175 tisíc korun uvolní ze svých rozpočtů nemocnice zapojené do projektu).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x