Kraj podpoří regionální filmové tvůrce, vznikne tak dobrodružný animák, dokumentární snímky nebo soudní drama

Ilustrační foto z natáčení filmu ve Zlíně. Foto: IS Produkce
ZLÍNSKÝ KRAJ – Vznik pěti audiovizuálních děl, za kterými stojí tvůrci z regionu, podpoří Zlínský kraj částkou 2,7 milionu korun. Mezi projekty, které díky podpoře vzniknou, patří například dobrodružný animovaný film pro děti, dokument o životě valašského umělce nebo pětidílný seriál.

Zlínský kraj dlouhodobě podporuje filmovou tvorbu, která vzniká v místním regionu. A nejinak je tomu i letos. Mezi pětici nových projektů rozdělí celkem 2,7 milionu korun.

„Zlínský kraj od roku 2018 vynaložil na podporu audiovizuální tvorby přes 40 milionů, kterými podpořil už více než tři desítky projektů různých formátů a žánrů. Peníze z hejtmanství doposud směřovaly k projektům, které alespoň zčásti vznikaly ve Zlínském kraji. Letos jsme se rozhodli navíc vyhlásit nový program, kterým cíleně podpoříme lokální tvůrce,“ uvedla radní pro oblast kultury Zuzana Fišerová.

Dotaci získal například dobrodružný animovaný film pro děti „Born Happy“, který vypráví příběh dvou dětí, které zůstaly osamocené v amazonském pralese. Vznikne taky dokument „František Segrado – Z Jablůnky až do Nároďáku“ o životě svérázného valašského umělce, zpěváka a herce. Podporu dostane i snímek „Krizí proti krizi“. Ten diváky seznámí s pozapomenutým filmovým dokumentem Crisis, jehož zrod je silně spojen se Zlínem. Film v roce 1938 natočil americký novinář a producent Herbert Kline, aby americkou veřejnost seznámil s politickou situací v Československu.

Kromě zmíněných děl se finance dostanou taky k tvůrcům soudního dramatu „Hrdelní proces“. A dotace putuje i na natočení pětidílného seriálu „Pěšáci víry“.