Kraj pomůže dotacemi k obnově památek regionu

Foto: Zlínský kraj
ZLÍN – Rozdělení téměř pěti milionů korun formou individuální podpory na spolufinancování obnovy dvou významných kulturních památek, Podzámecké zahrady v Kroměříži a střechy kostela v Pohořelicích, schválili krajští zastupitelé. Zároveň dali svůj hlas také dotacím na stavební obnovu a restaurování 24 kulturních památek a památek místního významu v celkové výši 4,2 milionů korun. Server Zlin.cz o tom informoval radní Miroslav Kašný.

„Doporučili jsme Zastupitelstvu podpořit individuálními dotacemi z Fondu Zlínského kraje dotace v celkové částce 4,9 milionů korun na renovaci kulturních památek mimořádného významu, které jsou veřejně přístupné. Velmi si vážím toho, že zastupitelé tento návrh podpořili,“ sdělil radní Zlínského kraje Miroslav Kašný, zodpovědný za kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport. „Konkrétně kraj uvolnil tři miliony na obnovu Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži, tedy památky UNESCO, která patří k největším turistickým skvostům Zlínského kraje, a dále částku 1,9 milionu na záchranu ohrožené kulturní památky – kostela sv. Jana Nepomuckého v Pohořelicích,“ upřesnil radní. 

Zlínský kraj přispěje na renovaci unikátních vodních systémů v kroměřížské Podzámecké zahradě a na restaurování zámku. Tento rozsáhlý projekt se postupně realizuje v několika fázích, má celkový rozpočet 238 milionů korun a z podstatné části (95 procent) je financován z evropských dotací. Opraví se také střecha pohořelického kostela, který představuje hodnotnou sakrální památku a spolu se zámečkem tvoří významnou dominantu obce.

Kromě těchto individuálních dotací zastupitelstvo podpořilo také rozdělení dotací programových, a to v celkové výši téměř 4,3 milionu korun, které cílí na opravu 24 památek ve vlastnictví obcí, farností i soukromých osob. „Poskytnuto bude například 300 tisíc pro obec Lukov na zeď v hradebním příkopu, 300 tisíc pro farnost Napajedla na opravu fasády kostela svatého Bartoloměje, 231 tisíc pro město Bystřice pod Hostýnem na obnovu původních prvků v místním zámku a podobně,“ uvedlKašný.  

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x