Kraj pořídí pět originálních gobelínů, viset budou ve Valašském Meziříčí

foto: Zlínský kraj
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Zlínský kraj má v plánu koupit pět originálních gobelínů z tvorby Moravské gobelínové manufaktury. Tapiserie v celkové hodnotě 1,5 milionu korun poputují do rukou Muzea regionu Valašsko, které je vystaví v sále zámku Kinských ve Valašském Meziříčí.

Zlínský kraj má v plánu nakoupit netradiční gobelíny z tvorby Moravské gobelínové manufaktury. Umělecká díla by potom měla najít svůj nový domov v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Vyvěsit je tam chce Muzeum regionu Valašsko, které zámek spravuje a kterému chce kraj gobelíny věnovat.

„Gobelínová dílna ve Valašském Meziříčí je specifikem regionální výtvarné tvorby a zároveň nejstarší gobelínovou manufakturou v České republice. Sbírka muzea mapuje její tvorbu od počátku až po současnost. Z posledních deseti let je však zastoupena pouze jedním dílem. Proto jsme se rozhodli podpořit rozšíření sbírky a umožnit tak veřejnosti seznámit se s těmito neobyčejnými výtvory. Zakoupením tapiserií zároveň plníme náš plánovaný cíl více podpořit Moravskou gobelínovou manufakturu, která je skutečně jedinečná,“ uvedla radní pro oblast školství a kultury Zuzana Fišerová.

Dvě z pořizovaných děl pochází z jedenáctidílné série, která přetváří do gobelínové podoby kubistické linořezy z let 1915 až 1919. Tyto linořezy nejsou dílem nikoho jiného než významného českého malíře, grafika, ilustrátora a spisovatele Josefa Čapka. Zatímco originální grafiky měří jen několik málo centimetrů, jejich gobelínová podoba má několik metrů čtverečních.

Sbírku kromě tapisérií inspirovaných Josefem Čapkem doplní ještě další díla, která vycházejí z prací českých výtvarníků. Konkrétně jde o sochaře a malíře Karla Malicha a malíře a ilustrátora Petra Nikla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x