Krajská hygienická stanice doporučuje omezit hromadné akce

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ – Krajská hygienická stanice vydala po dohodě s vedením Zlínského kraje doporučení k omezení pořádání hromadných akcí. Chce tak předejít nekontrolovanému šíření onemocnění covid-19 v populaci.

Ve Zlínském kraji dochází v současné době k výraznému nárůstu pozitivních případů. Každý 4. provedený test je podle krajské hygienické stanice pozitivní. Ta proto doporučuje všem pořadatelům hromadných akcí, při nichž dochází ke kumulaci velkého počtu osob na jednom místě, aby přistoupili k omezení maximální kapacity účastníků.

Doporučení se vztahuje na akce ve vnitřních i vnějších prostorech, a to i v případech, kde aktuálně platná mimořádná protiepidemická opatření vydaná Ministerstvem zdravotnictví umožňují přítomnost vyššího počtu osob, jako jsou koncerty, sportovní utkání, kongresy, oslavy apod.

Budu apelovat na starosty a všechny pořadatele veřejných akcí v území, aby zvážili organizaci hromadných setkání, dodržovali veškerá platná nařízení a kontrolovali negativní testy a průkazy o očkování. Je mi líto, že se opět musíme vzdát kulturního a společenského života, ale nemáme jiné východisko. Počty hospitalizovaných pacientů v nemocnicích rostou, navyšovat se budou a tímto krokem můžeme zátěž nemocnic alespoň zpomalit,“ řekl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci a nárůstu hospitalizovaných covid pozitivních pacientů už omezují plánovanou operativu v nemocnicích ve Vsetíně, Valašském Meziříčí a v Kroměříži. Od pondělí 15. listopadu pomáhají zdravotníkům také vojáci.

Na jednotkách intenzivní péče jsou nejčastěji hospitalizováni pacienti starší 60 let a pouze 10 procent z nich je očkovaných. Prosím všechny neočkované, aby vakcinaci ještě zvážili, nejen kvůli svému zdraví, ale také s ohledem na své okolí. Ohroženou skupinu lidí starších 60 let bych také rád vyzval k přeočkování třetí dávkou,“ dodal hejtman.

K 15. listopadu byl ve Zlínském kraji počet nových případů onemocnění covid-19 za 7 dní 880,5 na 100 000 obyvatel, odhad čísla R ze sedmidenních časových úseků je 1,33.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x