Krajská policie pomohla miminkům v inkubátorech

Foto: Policie
ZLÍN - Předčasně narozené děti, které tráví první týdny nebo i měsíce života na jednotce intenzivní péče Novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, dostaly tento týden dárek od krajských policistů. Blíže o tom serveru Zlin.cz referoval mluvčí zlínských krajských nemocnic Egon Havrlant.

Policisté mezi sebou uspořádali sbírku, díky níž se podařilo získat prostředky na nákup pěti přehozů, které pomáhají chránit novorozence v inkubátorech. Zástupci Krajského ředitelství policie Zlínského kraje je přímo na oddělení předali ve spolupráci s organizací Nedoklubko, která v České republice podporuje rodiny předčasně narozených a nezralých dětí.

„Nápad organizace Nedoklubko, že by nás mohli požádat o spolupráci v duchu našeho hesla Pomáhat a chránit, jsme přivítali. Oslovili jsme kolegy v celém kraji a během dvou měsíců se podařilo získat potřebnou částku, za což všem, kteří přispěli, moc děkujeme. Byli mezi nimi i mladí policisté, kteří si možná uvědomili, že i oni se mohou do podobné situace dostat. Jsme především rádi, že jsme mohli tímto způsobem pomoci,“ shrnula krajská policejní mluvčí Lenka Javorková, která přišla na oddělení dar osobně předat spolu s kolegyní Jitkou Lysáčkovou.

Novorozenecké oddělení zlínské nemocnice je vybaveno čtrnácti inkubátory, polovina z nich je součástí jediné novorozenecké jednotky intenzivní péče ve Zlínském kraji. „Dětem se v inkubátoru snažíme vytvořit prostředí připomínající dělohu jejich maminky. Přehozy jsou speciálně ušité přímo na inkubátory a chrání novorozence od vnějšího prostředí plného světel a zvuků. Pomáhají dětem s poporodní adaptací, vytvářejí příjemné přítmí, tvoří i protihlukovou ochranu a izolují teplo. Jejich pořízení není lacinou záležitostí a protože je denně pereme, potřebujeme jich mít k dispozici více. Jsme poroto vděční za takovou podporu,“ poděkovala krajským policistům Simona Vyoralová, vrchní sestra Novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Za organizací dárcovské výzvy, v rámci které se podařilo na nákup speciálních přehozů získat bezmála 40 tisíc korun, stojí Nedoklubko, s nímž zlínské novorozenecké oddělení spolupracuje už řadu let. Organizace, která vznikla z inciativy rodičů nedonošených dětí, podporuje i další neonatologická centra po celé České republice. „Každé miminko do dlaně je obrovský bojovník, ale je zároveň také zranitelné a potřebuje chránit. Jsme strašně rádi, že se policisté ze Zlínského kraje do výzvy zapojili, že tato spolupráce vznikla a výsledkem je dar pro zdejší novorozenecké oddělení,“ doplnila Radka Divoká, která je společně s kolegyní Karlou Uherkovou regionální koordinátorkou aktivit Nedoklubka.

Všechna riziková těhotenství jsou v ČR soustředěna do dvanácti perinatologických center, v nichž je k dispozici specializovaná péče včetně intenzivní péče o novorozence. Pro Zlínský kraj je takovým centrem Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, kde se každoročně narodí okolo 60 až 70 dětí s porodní hmotností do 1,5 kilogramu. Jednotka intenzivní a intermediární péče novorozeneckého oddělení ročně pečuje o více než tři sta dětí narozených při rizikových porodech. Jsou to nejen nezralé děti narozené od čtyřiadvacátého týdne těhotenství, ale také děti se ztíženou poporodní adaptací, děti nemocné, s vrozenými vývojovými vadami.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x