Krajská tenisová akademie má za sebou už necelé tři roky působení a stává se vzorem pro další kraje v republice

foto: KTA
ZLÍNSKÝ KRAJ – Krajská tenisová akademie Zlínského kraje funguje už téměř tři roky. Za tu dobu uspořádala hned několik desítek soustředění pro stovky nadaných dětí. Vzorem je i pro Český tenisový svaz, který chce podobné akademie vytvořit i v dalších krajích České republiky.

Krajská tenisová akademie (KTA) vznikla ve Zlínském kraji v roce 2022 a hledala tady talentované děti a mládež. Ty už téměř tři roky zapojuje do tréninkového procesu, materiálně a odborně je podporuje a celkově se snaží o systematickou přípravu nejlepších tenistů v kraji.

„Můžeme neskromně říct, že plnit tyto cíle se nám daří skvěle. Uspořádali jsme desítky soustředění po celém kraji i v zahraničí, k nám na Moravu jsme naopak pozvali spřátelené kluby ze Slovenska nebo Maďarska. Naši hráči dosahují na turnajích vynikajících výsledků a máme výbornou zpětnou vazbu jak od dětí, tak i rodičů,“ říká předseda představenstva KTA Jan Machráček.

Úspěchů akademie si všiml i Český tenisový svaz, od kterého nedávno doputovalo do Zlínského kraje uznání za práci s mladými tenisty. Podle vzoru KTA teď navíc začínají vznikat další podobné akademie po celé České republice, například v Jihomoravském nebo Moravskoslezském kraji.

„Za téměř tři roky působení jsme dokázali, že forma akademií je správná. Stali jsme se tak průkopníky pro kolegy z celé republiky,“ míní Macharáček.

Velkou podporou je ale pro akademii Zlínský kraj, který je taky jejím největším partnerem.

„Alfou a omegou je pro nás podpora Zlínského kraje, bez něj by akademie vůbec nemohla fungovat. Poděkování patří především Davidu Vychytilovi, náměstkovi hejtmana Zlínského kraje, a Jiřímu Jarošovi, členu Rady Zlínského kraje. Oba naši akademii – a obecně i sportování dětí – osobně podporují. Zapomenout nemůžeme ani na město Zlín a Uherské Hradiště v čele s primátorem Jiřím Korcem a starostou Stanislavem Blahou, i jejich podpora je nezanedbatelná,“ uvedl Macharáček.

Význam tenisové akademie vyzdvihuje taky náměstek hejtmana David Vychytil. „Osobně jsem se byl přesvědčit na několika soustředěních, jak akademie funguje a vzkvétá. Podporu sportu u dětí považuji za prioritu a že KTA jde správnou cestou, dokazuje i Český tenisový svaz, pro kterou je naše akademie vzorem,“ souhlasí.

Do konce roku ještě Krajská tenisová akademie plánuje uspořádat čtyři soustředění a jedno trojutkání, kde si mezi sebou zahrají mladí tenisté ze Zlínského kraje s hráči ze Slovenska a Maďarska. Tento turnaj by se měl odehrát v sousedním Slovensku. V plánu jsou ale i další aktivity, které jsou jedním z pilířů zajištění nejlepších podmínek pro děti a pro rozvoj jejich tenisového talentu a radosti ze sportu.