KRAJSKÉ VOLBY: Vítězem je ANO, ale jen o půl procenta

ZLÍN – Vítězství hnutí ANO ve Zlínském kraji je tentokrát ve volbách do krajského zastupitelstva opravdu těsné. Na paty mu dýchají lidovci.

ANO skončilo s 19,08 procenty jako první, hned za ním, s 18,62 procenty se umístilo KDU-ČSL, jehož kandidátku vedl nynější hejtman Jiří Čunek.

Hnutí ANO má oproti minulým volbám o tři a půl procenta lepší výsledek, naopak lidovci si o více než čtyři procenta pohoršili.

Přímo ve Zlíně vyhrálo ANO s téměř 20 procenty, zatímco KDU-ČSL bylo až čtvrté s 12 procenty.

Na třetí místo se s 13 procenty dostala Česká pirátská strana, která bude v krajském zastupitelstvu poprvé. Čtvrté je pak hnutí Starostové a nezávislí s více než 12 procenty.

Do zastupitelstva se ještě dostaly ODS (10%), ČSSD (8,5 %), SPD s šesti procenty a sdružení Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých (6 %).

Žádného zastupitele nebudou mít tentokrát komunisté se 4 procenty. K volbám ve Zlínském kraji přišlo celkem 41,19 procent oprávněných voličů, o téměř tři procenta více než před čtyřmi lety a vůbec nejvyšší ze všech krajů.

Nové složení krajského zastupitelstva by mělo vypadat následovně. ANO a lidovci budou mít po devíti zastupitelích, po šesti Piráti a STAN, pět zastupitelů bude mít ODS, čtyři ČSSD a po třech SPD a Trikolora.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x