Krajský krizový štáb sleduje epidemickou situaci i po skončení nouzového stavu

Krajský krizový štáb neustále sleduje epidemickou situaci .
ZLÍNSKÝ KRAJ - Jednání Krizového štábu a videokonference se starosty obcí s rozšířenou působností se konají i nadále. Na dodržování protiepidemických opatření v kraji dohlíží Krajská hygienická stanice Zlínského kraje ve spolupráci s Policií ČR a Městskou policií Zlín, serveru Zlin.cz to řekla Adéla Čuříková z tiskového oddělení krajského úřadu.

Nouzový stav v České republice skončil v neděli 11. dubna 2021 o půlnoci. Zlínský kraj ustál tlak Ministerstva zdravotnictví, které navrhovalo, aby platnost všech mimořádných opatření byla ve Zlínském kraji prodloužena o týden, zatímco v ostatních krajích by již byly otevřeny školy a část služeb.

„Argumenty, proč nenechat náš kraj v izolaci, byly jasné. S koncem nouzového stavu skončilo omezení pohybu a dalo se tedy očekávat, že by lidé více cestovali do jiných krajů za službami a na výlety. Otevření škol nám dalo možnost testovat skupinu osob, která zatím testována nebyla. Hned první den prokázaly antigenní testy nákazu covid-19 u 21 žáků a čtyř zaměstnanců škol. Testování pomáhá zastavit šíření nákazy. Stejně tak očkování. Ve Zlínském kraji máme ve třech prioritních skupinách, což jsou 80+, 70+ a pedagogové, vyočkováno více než 95 % registrovaných. Proto se spustila registrace skupiny 65+. Jsme schopni už teď očkovat 3 800 lidí denně a kdyby bylo vakcíny více, jsme schopni očkování urychlit,“ konstatoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

I po ukončení nouzového stavu platí řada protiepidemických opatření. Jejich dodržování kontroluje Krajská hygienická stanice Zlínského kraje ve spolupráci s Policií ČR a strážníky Městské policie. Členové Krizového štábu Zlínského kraje byli informováni o tom, že kontroly jsou zaměřeny zejména na dodržování rozestupů v obchodech a u výdejních okének, nošení ochranných prostředků dýchacích cest, testování ve firmách a školách a dodržování dalších mimořádných opatření. „Prosíme i provozovatele obchodů, výdejových okének, aby dbali na dodržování ochranných opatření a zvýšenou hygienu,“ doplnil hejtman Radim Holiš.

V nemocnicích Zlínského kraje mírně poklesl počet pacientů s covid-19 na standardních lůžkách s kyslíkem. Zátěž intenzivní péče však zůstává i přes mírný pokles nadále vysoká.

„To, co vidíme v nemocnicích nyní, je fakticky pohled 14 dní zpátky. Jaký vliv na vývoj epidemické situace bude mít ukončení nouzového stavu, po kterém přestalo platit omezení volného pohybu a otevřely se školy a některé služby, se ukáže až za několik dní. Stále platí, že musíme být opatrní a dodržovat opatření. Chtěla bych požádat o maximálně ohleduplné chování,“ sdělila náměstkyně hejtmana zodpovědná za oblast zdravotnictví Olga Sehnalová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x