Krajští zastupitelé schválili koncepci zdravotnictví do roku 2030. Prioritou je zdravotnický personál

Ilustrační foto
ZLÍNSKÝ KRAJ - Zastupitelé Zlínského kraje schválili novou koncepci zdravotnictví do roku 2030. Jednou z priorit je zdravotnický personál, na jehož zajištění závisí dostupnosti péče v kraji.

Rozšířit nabídku zdravotnických studijních oborů, postavit nové výjezdové základny záchranné služby nebo posílit prevenci a zdravotní gramotnost v kraji. Mimo jiné i tyto cíle vytyčuje strategický dokument „Zdravotnictví Zlínského kraje 2030“, který schválili krajští zastupitelé.

Naší vizí je udržet jak lůžková zařízení ve spektru odborností, jak jsou teď, tak rozvíjet centra vysoce specializované péče. Chceme investovat a rozvíjet všechny nemocnice, které v kraji máme, protože v rámci celostátního průměru nevidíme prostor pro nějaké redukce lůžek,uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Olga Sehnalová.


Proto jsou v plánu investice do postupné modernizace areálů a přístrojového vybavení jednotlivých nemocnic. Dále se rovněž chystá zřízení vyšších odborných zdravotnických škol v každém okrese nebo nových zdravotnických oborů na Univerzitě Tomáše Bati.

Nemáme lékařskou fakultu, ale můžeme nabídnout odbornosti, za kterými naši lidé nemusí jezdit do jiných krajů, aby tam pak zůstali a nevrátili se zpátky. To je opravdu jedna z věcí, které nás velmi trápí,“ dodala Sehnalová.


Hlavní prioritou koncepce je totiž zdravotnický personál. Na jeho zajištění závisí zachování dostupnosti zdravotní péče v kraji, a to jak v nemocnicích, tak v ambulantní sféře.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x