Krasavice na Dunaji. Bratislava v historickém i moderním provedení

foto: zlin.cz
BRATISLAVA - Roste do krásy, to vám potvrdí každý, kdo se do slovenské metropole dostaví třeba po dvou či tříroční odmlce. Historické centrum města je jako ze škatulky a jen pár stovek metrů odsud se ocitáte jako v malém New Yorku, Dubaji nebo třeba Tokiu. Zhruba třicetipodlažní mrakodrapy se přehlédnout nedají.

Naprosté konstanty zůstávají. Dunaj je pořád pěkně široký, nadále je jedinečný most směrem do Petržalky s vyhlídkovou kavárnou, kolem Bratislavského hradu se taky věci nemění a výhledy jsou pořád na velkou jedničku.

Do města samozřejmě můžete přijet nejrůzněji, o parkování vozu si moc iluzí raději nedělejte, vsaďte klidně na autobus. Zdejší podzemní autobusové nádraží v obchodním komplexu Nivy je na vysoké úrovni, to tedy ano.

Vyjdete ven a hledíte… a hledíte nahoru a… nahoru. Spousta nových vysokánských domů ať s byty nebo úřady je nejen nepřehlédnutelná, ale pro laika zvyklého třeba na Brno či Prahu svou koncentrací výškových budov udivující a ohromující.

Pak následuje procházka Starým městem, což je chlouba všech Bratislavanů. A taky řady Čechů, kteří zde působí. Jeden mladík vám na Starém městě přinese pivo jedné renomované české značky „zez“ Plzně. Promluví česky a dodá, že se mu tu moc líbí. Nám také, zvlášť když, Praha promine, je tu pivo přímo dokonalé chuti a pěny, opravdu k oblíznutí.

Centrum nabízí moře památek, třeba Katedrála svatého Martina je monumentální. Procházka přes hlavní náměstí, kolem Hviezdoslavova a Národního divadla či budovy Slovenské filharmonie vede k obdivu historie.

Turistů je tu k vidění moře, zjevně nejen z Evropy. A pak Dunaj, veletok, který dělá radost obyvatelům mnoha evropských měst, Bratislavané nejsou výjimkou.

Velký okruh končí znovu ve čtvrti s vysokánskými maxidomy a jeho završení vás ubezpečí o tom, že dvě stě kilometrů cesty do slovenské metropole se opravdu hodně vyplatí.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x