Křížová cesta v Kvasicích skrývala tajemství

Foto: televize TVS
KVASICE - Křížová cesta v Kvasicích nedaleko Kroměříže, která je chráněnou kulturní památkou, skrývala zajímavé tajemství. Pod jejím reliéfem se totiž nacházela malba původní křížové cesty.

Kvasice – obec, která se nachází kousek od Kroměříže. Ale to je asi tak vše, co o ní běžný člověk ví. Přitom by si určitě zasloužila více pozornosti. A to například kvůli křížové cestě, která se dokonce stala kulturní památkou. Ta je však momentálně ve velmi špatném stavu, a proto vznikl Historický spolek městečka Kvasice, který intenzivně pracuje na tom, aby se památka dočkala obnovy.


„Momentálně je křížová cesta ve vlastnictví z části Zlínského kraje a z části Lesů České republiky. Se Zlínským krajem se teď snažíme doladit poslední detaily ohledně technického převodu majetku na obec a u Lesů České republiky v současnoti vyřizujeme dlouhodobou výpůjčku tohoto majetku a části pozemku, na kterém leží horní část křížové cesty včetně Golgoty, uvedl starosta Kvasic Dušan Odehnal.


Pátrání po historii odkrylo autora litinových reliéfů a soch na Golgotě. Zhotoveny byly v Salmovských železárnách a slévárnách v Blansku podle návrhu významného sochaře Antona Dominika Fernkorna. To však nebylo jediné tajemství, které tato památka skrývala.



„Tato křížová cesta z roku 1858 byla namalována na zinkovém plechu olejovými barvami a nebyla odstraněna. Byla tedy skryta a sloužila jako zadní kryt pro stávající křížovou cestu. Je to rarita, kdy máme v jedné křížové cestě hned dvě křížové cesty,“ sdělila členka výboru Historického spolku městečka Kvasice Květa Koutňáková.

V objevených dokumentech navíc hraběnky apelují na budoucí majitele Kvasic, aby tu křížová cesta vždy stála. V případě poškození by měla být obnovena nebo postavena nová.


„První křížová cesta v Kvasicích stála již v 17. století, kdy byly Kvasice v držení mocného rodu Rottalů. Měla podobu sedmi kamenných kapliček na počest Sedmi bolestí Panny Marie,“ dodala Koutňáková.

Cesta má čtrnáct zastavení, které vedou z Kvasic na Nový Dvůr. Jedná se nejen o zajímavé turistické, ale i církevní místo. Nejbližší setkání se tu uskuteční na Velký pátek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x