Krizový štáb kraje jednal o vývoji epidemické situace

Foto: Zlínský kraj
ZLÍN – Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek svolal krajský krizový štáb, který v pátek projednal vývoj epidemické situace v kraji i možnou změnu odběrového místa v Krajské nemocnici Tomáše Bati, kam jsou směřováni lidé s podezřením na onemocnění koronavirem, indikovaní k odběru praktickým lékařem či epidemiologem, i samoplátci. Server Zlin.cz o tom informovala Adéla Čuříková ze zlínského hejtmanství.

„Jednali jsme o možnosti udělat z cesty od nemocnice k Příluku jednosměrku, aby lidé ve svých vozidlech nestáli v místech, kde je to nevhodné, což se teď děje. O pomoc jsme požádali policisty. Dále jsme jednali o tom, jakým způsobem budeme uvolňovat lůžka v nemocnicích, kam umístíme pacienty, kteří už nebudou potřebovat intenzivní léčbu,“ řekl Čunek.

Následná péče pacientům, kteří by mohli jít do domácí péče, ale nemá se o ně kdo postarat, by mohla být poskytována v náhradních ubytovacích kapacitách.

„Tipujeme objekty, které budou v případě potřeby využity k ubytování pacientů, kteří již nepotřebují intenzivní péči. V jednání je i možnost využití speciálních stanů. Připravujeme se na různé varianty, musíme mít zálohy. Významnou roli může mít také pomoc rodiny. Pokud zdravotníci řeknou, že pacient už nemusí být v nemocnici, je důležité, aby se o něj postarali doma rodinní příslušníci. Apelujeme tedy na rodiny, aby si své blízké brali z nemocnic co nejdříve domů, protože v domácím prostředí je pacient ohrožen možností nákazy daleko méně než v nemocnici. Kapacitu v nemocnicích musíme mít připravenou pro naléhavé případy,“ doplnil hejtman.

Vláda ČR již uložila pracovní povinnost studentům vybraných ročníků lékařských fakult. „Studenti by mohli částečně vyřešit nedostatek zdravotníků. Pomoci by mohli i ambulantní specialisté, kteří by v nemocnicích mohli převzít péči o pacienty dle své odbornosti. Spolupráci nabídly také menší nemocnice ve Zlínském kraji,“ uvedl Robert Pekaj, vedoucí Oddělení pro zvláštní úkoly a bezpečnostní ředitel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x