Kromě sdílených kol mohou lidé v Uherském Hradišti využívat i sdílené koloběžky

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Po sdílených kolech se do Uherského Hradiště dostaly také sdílené koloběžky. Jejich provozovatelem je brněnská společnost YOYOWAY, která jich sem plánuje dovézt sto.

Po Uherském Hradišti se nově můžete stejně jako v Brně, Praze nebo Stockholmu pohybovat pomocí sdílených elektrických koloběžek. V současné době jich je k dispozici 40, společnost YOYOWAY, která je provozuje, plánuje jejich počet postupně navýšit na stovku.

Pokud si jízdu na elektrokoloběžce chcete vyzkoušet, stáhněte si do mobilu aplikaci BIRD a zaregistrujte se. Poté do aplikace nahrajte svou platební kartu a do virtuální peněženky vložte vámi zvolenou částku, ze které se vám peníze strhnou po ukončení jízdy. Jedna minuta vás vyjde na pět korun.

V současné době se dají koloběžky odkládat úplně všude, doporučujeme je ale odkládat na místa, kde nebudou ostatním zavazet – tedy tam, kde je širší ulice nebo kde jsou stojany,“ přiblížil pravidla užívání koloběžek jednatel společnosti YOYOWAY Jiří Hofr.

S koloběžkami lze po městě jezdit v rámci vyznačeného území, které najdete v aplikaci. Pokud tuto hranici překročíte, koloběžka se zastaví a spustí alarm. Na Masarykově a Mariánském náměstí se rychlost koloběžky automaticky sníží z 27 km/h na 15. V ulicích Prostřední a Havlíčkova je provoz zcela zakázán a koloběžka v nich automaticky přestává jet.

Abyste si byli jisti, že jízdou na koloběžce neporušíte žádná pravidla, můžete si přečíst návod k použití v aplikaci. „V aplikaci je návod, kdo by na koloběžce měl jet a jak se v ulicích pohybovat. Doporučujeme všem uživatelům, aby nosili helmy a aby jezdili po komunikacích, ne po chodnících nebo cyklostezkách. Současně by na koloběžkách neměli jezdit mladší 18 let,“ dodal Jiří Hofr.

Ve večerních hodinách koloběžky v ulicích města nenajdete. Navečer se sbírají a probíhá jejich dezinfekce. Zároveň se také kontroluje, jestli jsou v dobrém technickém stavu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x