Kroměříž staví nový útulek pro kočky

foto: archiv zlin.cz
KROMĚŘÍŽ – Taky v Kroměříži se lidé setkávají s kočkami, které nemají domov nebo majitele. Občas mohou být tyto kočky nemocné a zraněné. Právě tato toulavá zvířata je nutné odchytit a umístit do útulku. Ten pro kočky právě vzniká v lokalitě Čápka.

„Město má zákonnou povinnost se postarat o zatoulaná zvířata. Proto v současné době probíhá přestavba objektu skladu v lokalitě Čápka na kočičí útulek. Lidé by si však měli uvědomit, že ne všechny kočky, které volně pobíhají, nemají pána nebo domov a že pro jejich případný odchyt platí určitá pravidla,“ říká místostarosta Kroměříže Karel Holík.

Jelikož je kočka přirozeně se toulající tvor, může na určitém místě žít volně a nemusí být opuštěná ani divoká.

„Při nálezu nebo opakovaném vysledování kočky, která podle chování, věku a zjevných zdravotních problémů vypadá, že potřebuje pomoc člověka, je třeba kontaktovat Městskou policii na lince 156,“ uvedla Alena Kotasová z odboru životního prostředí.

Strážníci posoudí, jestli skutečně jde o opuštěné zvíře, které potřebuje pomoc člověka. Potom kočku případně odchytí a převezou do útulku. Je ale důležité myslet na to, že zvířata může odchytávat jen osoba s povolením Krajské veterinární správy. V útulku potom zajistí potřebné náležitosti a kočku vyšetří.

„Pokud se původní majitel kočky nepřihlásí, bude po uplynutí zákonem stanovené lhůty nabídnuta k adopci. Divoká kočka, které kontakt s člověkem způsobuje stres, bude po ošetření, označení, vakcinaci a kastraci navrácena do své původní lokality,“ popisuje Kotasová.

V současné době jsou v Kroměříži odchycené kočky umisťovány do provizorních kotců v městském psím útulku. Město ale už buduje nový útulek určený přímo pro kočky, hned vedle toho psího. Vzniká rekonstrukcí skladiště v lokalitě Čápka.

V novém útulku najde dočasný domov 55 zvířat. Pobývat tady budou buď ve společných kotcích nebo speciálních prostorech pro kočky s koťaty. Při stavbě se ale počítá i s místem pro nemocné nebo problémové kočky. U útulku vznikne taky venkovní výběh pro 61 zvířat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x