Kroměříž hlásí třetí povodňový stupeň, potápí se Kotojedy, Vážany i sídliště Zachar. Ve Zdounkách museli evakuovat 60 lidí

Foto: Město Kroměříž
KROMĚŽÍŘSKO – Řeka Morava v Kroměříži dosáhla třetího stupně povodňové aktivity, ve 12:40 hodin vystoupala na 600 centimetrů. Situace se kvůli rozvodněným menším vodním tokům komplikuje zejména v Kotojedech, Vážanech a na sídlišti Zachar. Ve Zdounkách na Kroměřížsku museli dnes hasiči a policisté evakuovat 60 lidí.

Ve spolupráci s hasiči nyní evakuujeme v obci Zdounky na Kroměřížsku šest desítek obyvatel z jejich domovů. Domy zde zaplavuje voda z rozvodněného potoka a polí, která protrhla protipovodňové zábrany,“ informovala krátce před 13. hodinou Policie ČR na síti X.

Obec zřídila evakuační středisko v základní škole. Většina evakuovaných lidí však odešla k rodinným příslušníkům nebo ke svým známým. Zdounky mají přes 2000 obyvatel.

S rozvodněnými menšími vodními toky se dnes hasiči potýkají také v Kroměříži. Říčka Kotojedka se rozlila v místních částech Vážany a Kotojedy, potok Zacharka zaplavil část sídliště Zachar, hasiči čerpají vodu i z Wolfova splávku, jehož rozlití by ohrozilo část Dolní Zahrady.

Co se řeky Moravy týče, podle prognózy ČHMÚ by hladina nad třetí stupeň povodňové aktivity neměla výrazně stoupnout. „Vypadá to, že by se snad neměly naplnit nejhorší možné scénáře, které obsahují souběh povodňových vln z Bečvy a horního toku Moravy,“ zmínil starosta Kroměříže Tomáš Opatrný.

Kvůli záplavám byla uzavřena silnice v ulici Kotojedská od křižovatky s ulicí Talichova až po benzinovou čerpací stanici Orlen v Kotojedech. Zachována je možnost výjezdu z lokality Altýře, ale jen doleva ve směru na Kotojedy. Uzavřena byla i železniční trať Kroměříž – Zborovice. Kotojedka zaplavila vážanský domov pro seniory, který byl v sobotu evakuován. Uzavřena byla i silnice Kotojedy – Vážany.

V Albertově ulici se vylila voda ze zatrubněného potoka Zacharka, který nezvládl pojmout nápor vody z polí. „Zatopena byla křižovatka ulic Albertova – Nitranská. Na místě vodu čerpaly čtyři jednotky hasičů, což situaci stabilizovalo,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný. Vodu z Wolfova splávku zpět do Moravy přečerpává šest čerpadel hasičů.

Hasiči zasahovali i na dalších místech – například v ulici Polní ve Vážanech, v Drahlově, Zlámance i v Bílanech, kde bylo nutné proudící vodě přetnout cestu překopáním silnice.

Kromě záplav region trápily také výpadky elektřiny. „Kvůli tomu byl ohrožen provoz úpravny vody a nefungovalo také odčerpávání kanalizace v místní části Postoupky. Problém byl ale již vyřešen a dodávky elektřiny byly obnoveny,“ dodal Opatrný.

Zobrazit fotogalerii >>