Kroměříž po povodních trápí vysoká hladina spodní vody

foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Velké trable po povodních má Kroměříž se spodní vodou. Její hladina je stále vysoká. V několika místech se tak pořád nachází laguny a některé sklepy zůstávají nadále zatopené. Čerpat se nedá, voda se totiž pořád vrací zpátky.

Na několika místech Kroměříže se pořád nacházejí velké laguny vody. Dobrou zprávou může být, že někde už hladina klesá, ale jen velmi pomalu.

„Důvodem je vysoká hladina spodní vody, která se drží vysoko po celém městě. Není jiná možnost než počkat, až postupně odteče případně zasákne. Čerpání je neúčinné, voda se totiž bude vracet zpátky. Při čerpání a následném návratu vody například do sklepů budov navíc hrozí, že se poruší stavební konstrukce budov a dojde k nerovnoměrnému sedání podloží zatopené oblasti,“ popsal Petr Vedra, vodohospodář a ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž.

Na několika místech Kroměříže mají lidé pořád zaplavené sklepy. Viník je stejný – vysoká hladina spodní vody.

„Situace by se měla brzy zlepšit v okolí Medkových rybníků, jejichž hladina se snižuje. Voda postupně odtéká v lokalitě K Terezovu. Problematická je lokalita mezi Kotojedy a Vážany, kde máme lagunu ve směru od železničního přejezdu a kvůli zatopení hrozí podemletí tělesa nové cyklostezky. Zaplavená máme i dvě hřiště fotbalového areálu, včetně hřiště s umělou trávou, kde se hladina drží na stejné výši jako hladina Bágráku,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný. Lokalita laguny Kotojedy – Vážany je aktuálně havarijně odvodňována přes kanalizaci do řeky Moravy. 

Městská policie situaci nadále monitoruje. Pod kontrolou jsou hlavně břehy, hrozit ale může podemletí silnic a chodníků, dokonce i případné sesuvy.

„Pokud by si občané čehokoliv všimli, prosíme o informování na linku městské policie 156,“ dodal Opatrný. Nadále platí doporučení, aby se lidé vyhýbali břehům.

Dobrou zprávou pro kroměřížské obyvatele ale může být otevření lávky pro pěší přes Moravu. Pracovníkům Kroměřížských technických služeb (KTS) se podařilo během pátečního odpoledne kompletně navařit zábradlí na lávce, které muselo být kvůli hrozbě záplav odstraněno. V pondělí dopoledne se potom bude čistit a natírat.

KTS se momentálně věnují taky úklidu města a opravě komunikací poškozených velkou vodou. V pátek město otevřelo cyklostezku vedoucí do Kvasic, kde by podle správce městské zeleně už neměly hrozit pády stromů. Otevřený je i Bezručův park a kroměřížský hřbitov. Naopak lesopark Barbořina zůstává nadále zavřený.

V zaplavených oblastech pokračuje úklid. Z velkou vodou silně zasaženého domova pro seniory ve Vážanech přicházejí dobré i špatné zprávy. „V prvním a druhém patře objektu již jde elektřina. Voda odčerpaná ze sklepů se do nich již nevrací, klesla hladina vody ve výtahových šachtách. Z hrubého nepořádku je domov uklizený, začíná se uklízet na čisto. Škodu ale bohužel navýší zničené spotřebiče v kuchyni,“ poznamenal místostarosta Pavel Motyčka.

Na mnoha místech nejen v Kroměříži, ale i v okolních obcích jsou teď potřeba hlavně vysoušeče. „Bohužel se nám jich nedostává. V oblasti Kroměříže jakožto obce s rozšířenou působností jsme zaznamenali více než 80 požadavků, k dispozici jich máme 17,“ říká bezmocně starosta Opatrný. Deset vysoušečů je nyní ve vážanském domově pro seniory, jehož opětovné zprovoznění je prioritou, zbylých sedm putovalo do Zdounek. Prioritně jsou vysoušeče určené pro obytné místnosti, ne pro vysoušení sklepů. Město ale v průběhu pátku rozhodlo o nákupu dalších deseti kusů.