Kroměříž se připojí k akci Vlajka pro Tibet

foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Na budově kroměřížské radnice bude v pátek 10. března vlát tibetská vlajka. Tu město vyvěsí už podeváté. Připojí se tak k akci Vlajka pro Tibet.

Poprvé tibetskou vlajku vyvěsila radnice v Kroměříži v roce 2015. Od té doby se pravidelně zapojuje do akce Vlajka pro Tibet. Spolu s celým světem si i letos v pátek 10. března místní obyvatelé připomenou 64. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci a za uchování národní identity.

„Akce má symbolický charakter. Jde o vyjádření solidarity s Tibeťany, ale také o upozornění na to, že ochraně lidských práv je třeba věnovat velkou pozornost,“ říká starosta Tomáš Opatrný.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů. První česká města se k akci připojila v roce 1996. V minulém roce už tibetská vlajka vlála v 853 obcích, městech, městských částech nebo krajích. K vyvěšování vlajek se připojují školy, různé organizace i občané České republiky a také řady zahraničních zemí.

Při povstání proti čínské okupaci v roce 1959, které bylo násilně potlačeno armádou, zahynulo 80 000 Tibeťanů. Statisíce jich v následujících letech zemřely ve věznicích, pracovních táborech nebo na hladomor. Počet tibetských uprchlíků v exilu dosáhl zhruba 150 000. Téměř 160 Tibeťanů se v posledních čtrnácti letech na protest proti porušování lidských práv upálilo.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x