Kroměříž v létě 2024. Turista v úžasu, kam dřív skočit. Zámek, zahrady nebo snad Mercedesy na Výstavišti?

Foto: Výstaviště Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Kroměříž, druhé největší město našeho kraje, si na nepřízeň turistů nemůže stěžovat ani náhodou. Vrcholící léto je tohoto tvrzení jasným důkazem. Lidé obdivují skvosty místního Arcibiskupského zámku, Květné i Podzámecké zahrady, hned několika slovutných chrámů, v horké dny bylo pěkně našlapáno na koupališti Bajda a teď je další možnost pokochat se krásou. A to na místním Výstavišti, které už nějaký čas pořádně zvedá turistický zájem o perlu jižní Hané.

„Víte, Kroměříž je opravdu město plné skvostů, zrovna jsem slavil svátek, a tak jsme se s manželkou rozhodli, že si uděláme výlet právě sem. Pokaždé nás sem přivede vůně historie, samotný Arcibiskupský zámek je opravdovým lákadlem, stejně tak úžasné zahrady, ale tentokrát jsme si na radu přátel nenechali ujít ani Výstaviště. Mám moc rád historická auta, výstava Mercedes – Benz na Výstavišti, tak to byla taková příslovečná třešnička na tom prázdninovém turistickém výletu,“ říkal evidentně spokojený Bernard Ostárek z Hlučína ve Slezsku.

Na Výstavišti Kroměříž je teď věru co obdivovat.

„Člověk se tu opravdu i poučí, kde jinde najdete repliku vůbec prvního automobilu na světě, tady jsem se dozvěděl, že Patentwagen Carla Benze je už z roku 1886, úžasné jsou ale i modely pozdější, zase naprosto vzácné, třeba Benz Parsifal, ten je tuším z roku 1902,“ pravil poučen turista.

V Kroměříži je ale k vidění spousta jiných, daleko modernějších modelů světoznámé značky, třeba v elektrických verzích. Automobilů světoznámé značky nabízí unikátní expozice více než třicet, exponáty jsou ze sbírky zlínského Ladislava Samohýla, který svou kolekcí navazuje na dlouholetou práci svého otce Aloise.

Pozoruhodnou kolekci motoristické krásy obdivoval při své návštěvě Zlína i Kroměříže nejen pan Bernard, ale už před ním o víkendu také legenda motocyklových závodů, patnáctinásobný mistr světa, italská legenda Giacomo Agostini.

Na setkání s veterány a novými skvosty značky Mercedes se může každý vydat na Výstaviště Kroměříž až do neděle 25. srpna.

Zobrazit fotogalerii >>