Kroměříž zdraží poplatek za pobyt pro turisty, od července zaplatí 35 korun za den

Ilustrační foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Návštěvníci Kroměříže budou od července platit poplatek 35 korun za den za osobu. Tato částka je od čtvrtka zavedená ve vyhlášce o místním poplatku. Od minulého roku se tak sazba zvedne o 15 korun. Kroměříž jako město UNESCO měla podle srovnání s jinými městy na tomto seznamu poplatek nepřiměřeně nízký.

Od 1. července budou návštěvníci Kroměříže platit poplatek z pobytu ve výši 35 korun na den za osobu. Ve čtvrtek o tom rozhodlo místní zastupitelstvo, které vydalo obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku z pobytu.

 „Nechali jsme si zpracovat srovnání poplatku z pobytu s městy ve Zlínském kraji a také s městy s památkami UNESCO. Vyplynulo z toho, že Kroměříž jako město UNESCO mělo sazbu tohoto poplatku nastavenou nepřiměřeně nízko,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.

V Kroměříži se poplatek z pobytu zavedl už minulý rok. Tehdy turisté zaplatili 20 korun za den. Předtím město dva roky žádný poplatek nevybíralo kvůli epidemii koronaviru.

„Zákon stanovuje maximální sazbu 50 korun, ale až na tuto hranici jsme jít nechtěli. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že i turisté využívají veřejných služeb, například produkují ve městě odpad, a je tedy na místě, aby se na jejich hrazení podíleli. Poplatek nijak nezatěžuje občany Kroměříže,“ upozorňuje Opatrný.

Tyto turistické poplatky městu přinášejí nemalou částku. Minulý rok z nich měla Kroměříž příjem zhruba 780 tisíc korun. Přesto se nechce řadit mezi města, která turistům pobyt zpoplatňují nejvyšší možnou částkou, tedy zmíněnými 50 korunami. Ve Zlínském kraji ji ale takto nastavenou má například Rožnov pod Radhoštěm. Srovnání nabízí taky Zlín, který má zavedený poplatek z pobytu 40 korun, Vsetín vybírá 30 korun a Uherské Hradiště 25 korun. Z měst s památkou UNESCO je na maximální padesátikorunové sazbě například Praha, Olomouc a Český Krumlov. Litomyšl a Kutná Hora vybírají 30 korun za osobu a den.

Kroměříž zavedla poplatek z pobytu poprvé v roce 2020. Zákon tehdy zrušil poplatek z ubytovací kapacity a nahradil ho právě tím z pobytu. Ten platí hotely, penziony nebo jiná místa, kde mohou turisté přenocovat. Při ubytování je tak provozovatel povinen od turisty vybrat uvedenou částku a odvést ji městu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x