Kroměřížská nemocnice chystá zásadní investiční akci

Vizualizace východního křídla budovy A. Foto: Kroměřížská nemocnice a.s.
KROMĚŘÍŽ – Kroměřížská nemocnice se chystá na zásadní investiční akci, která v následujících několika letech výrazně ovlivní její provoz. Jejím výsledkem bude soustředění veškeré akutní péče do budovy A a následné péče do budovy B. Počítá se také s výstavbou budovy R, kde bude umístěno provozní zázemí.

V tuto chvíli zpracováváme pro nultou fázi projektovou dokumentaci. Půjde o severní přístavbu východního křídla budovy A, v níž získají v přízemí prostory chirurgické ambulance včetně urgentního příjmu, do prvního patra se přemístí oční oddělení, které zde získá i vlastní operační sál,“ popsala provozní náměstkyně Kroměřížské nemocnice Hana Příleská.


Přístavba bude vybudována vedle současné magnetické rezonance, která byla dokončena v roce 2019. Její realizace umožní začít s postupnou rekonstrukcí a přístavbou západního křídla budovy A.


„Rekonstrukcí a přístavbou západního křídla dojde v úvodních etapách hlavně k řešení nejpalčivějšího problému nemocnice, kterým je stav a kapacita centrálních operačních sálů a navazujících provozů,“ pokračovala Příleská.

Podle jejích slov jsou pro příští desetiletí v plánu celkem čtyři etapy přístavby budovy A, na jejichž konci bude stát modernizovaná nemocnice, zasazená v zeleni, příjemná pacientům i personálu.

Ruku v ruce s výstavbou pro zdravotnické provozy řeší Kroměřížská nemocnice také umístění souvisejícího provozního zázemí. Pro tyto účely plánuje výstavbu budovy R.


„Stavbou provozní budovy nemocnice vyřeší především definitivní umístění serverovny jakožto důležitého a citlivého bodu nemocnice. Tento krok nejen zvýší kybernetickou bezpečnost, ale umožní efektivní napojování rekonstruovaných zdravotnických provozů na nemocniční síť,“ vysvětlila předsedkyně představenstva nemocnice Lenka Mergenthalová.


Dokončení budovy R umožní konečně po letech odkladů demolici budovy C, která je v havarijním stavu. Dosud je zde umístěna zaměstnanecká jídelna, několik ambulancí, knihovna, část administrativy a zejména serverovny v rámci IT oddělení. Pro stavbu budovy R v současné době nemocnice žádá Zlínský kraj o odkoupení pozemku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x