Kroměřížská nemocnice má nové CT. Supermoderní stroj za 21 milionů pracuje s pomocí umělé inteligence

Foto: Kroměřížská nemocnice
KROMĚŘÍŽ – Přístrojové vybavení Kroměřížské nemocnice se rozrostlo o nové CT za více než 21 milionů korun. Supermoderní přístroj se podařilo získat díky projektu REACT-EU, který měl za cíl zmírnit dopady pandemie onemocnění covid-19.

Po demontáži původního, osm let starého přístroje a nezbytných stavebních úpravách, bylo do prostor radiodiagnostického oddělení instalováno nové zařízení, které téměř dva týdny fungovalo v rámci testovacího provozu, a nyní přechází do provozu ostrého.

Nové zařízení je ultrarychlý multidetektorový přístroj s 80 řadami detektorů, který je schopný generovat 160 řezů za rotaci. Systém přináší pro naši nemocnici novou úroveň zobrazení detailů s nízkým kontrastem a nízkou dávkou záření pro pacienta,“ vysvětlila náměstkyně pro zdravotnické technologie a inovace Eva Prášilová.

Přístroj je také vybaven hlubokou konvoluční neuronovou sítí, což znamená, že při rekonstrukci CT obrazu využívá umělou inteligenci.

Poskytuje tak další náhled na vyšetřovanou oblast a může pomoci odhalit drobnosti, které lidské oko nemusí vidět. Technologie je využívána například při hledání zhoubných ložisek, což významně přispěje k časné diagnostice vážných onemocnění,“ vysvětlila předsedkyně představenstva Kroměřížské nemocnice Lenka Mergenthalová.

Počítačová tomografie je jedním z nejdůležitějších diagnostických vyšetření, ročně se v Kroměřížské nemocnici provede okolo deseti tisíc vyšetření. Také z toho důvodu bylo nutné zajistit náhradní řešení po dobu instalace nového zařízení.

Inspirovali jsme se v nemocnici v Třinci a zajistili po dobu odstávky mobilní jednotku CT, které bylo skutečně plně vytížené. Pokud bychom pacienty podle původního plánu převáželi do jiných zařízení, bylo by to jednak logistiky náročné, a zároveň by to nebylo natolik komfortní. Mnohdy lékař potřebuje výsledek vyšetření ve skutečně krátkém čase,“ vysvětlila Mergenthalová.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x