Kroměřížská nemocnice má nový babybox, odložené děťátko může i vyfotit

foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Kroměřížská nemocnice se dočkala babyboxu nové generace. Kromě klimatizace a ventilace je vybaven také signalizačním zařízením a dokáže lékařům odeslat i fotografie odloženého miminka.

Příhodně 1. června, tedy na Mezinárodní děn dětí, se uvedl do provozu nový kroměřížský babybox. Sobotní datum ale nebylo vybráno náhodně, šlo totiž také o den, na který připadlo 19. výročí otevření prvního zařízení tohoto druhu v hlavním městě Praze.

„Schránka na odložení děťátka, o které se jeho rodiče nemohou z jakéhokoliv důvodu postarat, funguje v Kroměříži od roku 2009. Za tu dobu pomohla zachránit život dvěma holčičkám – Pavle a Monice. Původní babybox byl již technicky zastaralý, proto vítáme instalaci nového zařízení a rozhodli jsme se ji finančně podpořit,“ řekl místostarosta Pavel Motyčka s tím, že město na babybox nové generace přispělo částkou 10 tisíc korun.

Své místo má opět v budově L Kroměřížské nemocnice, tedy na stejném místě, kde byl umístěn i starý babybox. Mimo jiné zde sídlí taky jiné pohotovostní služby a lidé se sem pohodlně dostanou z Havlíčkovy ulice.

Nové zařízení má mnoho vymožeností a označení „nová generace“ není jen tak pro nic za nic. Kromě automatické klimatizace a ventilace má babybox také náhradní zdroj elektřiny a signalizační zařízení. To při odložení děťátka hlásí tuto skutečnost hned několika způsoby, dokonce i odesláním fotografie interiéru babyboxu.

Kroměřížské zařízení se připojuje k dalším 87 babyboxům, které v České republice fungují. Od roku 2005 do nich bylo odloženo celkem 264 dětí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x