Kroměřížská nemocnice obdržela první várku nano respirátorů

Kroměřížská nemocnice obdržela nanorespirátory. Foto: Město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská nemocnice obdržela od zlínské společnosti SPUR první část nano respirátorů vyrobených na automatické lince, kterou věnovala České republice tchaj-wanská vláda. Nanovlákenné respirátory třídy FFP2 darovala firma dle svého slibu zdravotníkům v první linii, serveru Zlin.cz to sdělila mediální poradkyně nemocnice Veronika Slaměnová.

Kroměřížská nemocnice je prvním zdravotnickým zařízením, kam v těchto dnech směřují nano respirátory z tchaj-wanské linky. Jejím zdravotnickým pracovníkům předala společnost SPUR zdarma 5 400 kusů těchto respirátorů.

„Považujeme za klíčové, aby právě lékaři a další zdravotničtí pracovníci byli vybaveni kvalitními nano respirátory, které jim zajistí spolehlivou ochranu před koronavirem,“ uvedl Petr Jumar, obchodní zástupce společnosti SPUR, a dodal, že nemocnice mají zpravidla svázané ruce z důvodu zákona o veřejných zakázkách.

Nedaří se jim tak dosáhnout na odpovídající osobní ochranné pomůcky, protože se při nákupu zohledňuje cena před kvalitou. Z tohoto důvodu se také SPUR zavázal při převzetí linky věnovat zdarma část produkce z linky právě zdravotníkům do první linie.

„Jsme opravdu velmi rádi, že jsme respirátory získali, v celém provozu nemocnice se používají denně ve velkém objemu a každá taková pomoc je pro nás důležitá. Moc za ni děkujeme,“ uvedla předsedkyně představenstva Kroměřížské nemocnice Lenka Mergenthalová.

Nanorespirátory z tchaj-wanské linky budou v průběhu dalších týdnů předány i nemocnicím v Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Třebíči dalších nemocnic.

Linka dokáže během měsíce vyrobit až milion kusů respirátorů a ve Zlíně byla uvedena do provozu 11. března 2021. Jedná se o technicky nejdokonalejší zařízení, které má společnost SPUR nyní k dispozici. V současné době provozuje firma sedm linek s celkovou kapacitou přesahující pět milionů kusů nano respirátorů za měsíc. Od zahájení výroby nano respirátorů daroval SPUR již přes 250 tisíc kusů, včetně daru Statutárnímu městu Zlín, Zlínskému kraji, Naději, Armádě spásy, Dobrému andělu a dalším nadacím a charitativními organizacím.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x