Kroměřížská nemocnice prošla akreditací, poskytuje kvalitní péči

Ilustrační foto (Foto: Nemocnice Zlínského kraje)
KROMĚŘÍŽ – Všechna péče o pacienta na lůžku i v ambulanci je v Kroměřížské nemocnici kvalitní a bezpečná. Vyplývá to ze závěrů Spojené akreditační komise, která ukončila v nemocnici dvoudenní audit, řekl serveru Zlin.cz mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Kroměřížská nemocnice se tak úspěšně zařadila mezi akreditované nemocnice a získala certifikát kvality udělovaný na tři roky. V loňském roce akreditace úspěšně obhájily nebo nově získaly také ostatní nemocnice Zlínského kraje, podle Havrlanta se tak podařilo završit důležitý krok v rámci kontinuálního zvyšování kvality poskytovaní péče. „Akreditace je pro Kroměřížskou nemocnici důležitá právě tím, že přináší odborný pohled zvenčí na námi poskytovanou péči. My jsme všechna přesně stanovená kritéria, která se zároveň řídí národní legislativou, splnili a uspěli jsme,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Liškář.

Věří, že získání certifikátu kvality posílí důvěru pacientů, že zařízení poskytuje kvalitní a bezpečnou léčbu. „Velké poděkování si určitě zaslouží všichni naši zaměstnanci, zdravotničtí i nezdravotničtí. Na akreditaci jsme se opravdu intenzivně připravovali řadu měsíců, zapojit se museli všichni,“ řekl Liškář. Podle něj auditoři pochválili nemocnici za zvládnutí celé přípravy. „Zjištění a doporučení k nápravným opatřením bylo minimum, řada z nich se týkala například technického stavu některých budov, u kterých komise doporučila rekonstrukci a modernizaci,“ podotkl Liškář.

Cílem celého procesu přípravy Kroměřížské nemocnice k akreditaci a také celého šetření je zavedení kontinuálního zvyšování kvality poskytované zdravotní péče. „Auditoři hovořili s lékaři, nelékaři i s provozními zaměstnanci, během dvou dnů prošli prakticky každé pracoviště v nemocnici. Prověřovali návaznost, bezpečnost a kvalitu poskytované péče. V nemocnici jsou zavedeny standardizované postupy a procesy od přijetí pacienta přes léčebně diagnostickou a ošetřovatelskou péči až po ukončení hospitalizace,“ řekla manažerka kvality nemocnice Jarmila Sedlářová. Auditoři podle ní sledovali dodržování práv pacientů, etiky, edukace pacientů a celé rodiny, způsob vedení zdravotnické dokumentace, podávání léčiv, nastavení a sledování indikátorů kvality, proces interních auditů a řadu dalších postupů.

Součástí šetření byla podle jejích slov také prohlídka nemocnice z hlediska stavebního, technického a protipožárního zabezpečení. Udělení akreditace je podle předsedy představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomíra Maráčka především dobrou zprávou pro pacienty, ale i pro plátce zdravotní péče. „Je to jasný signál, že se na kvalitu péče zaměřujeme a snažíme se její úroveň v našich nemocnicích dále zvyšovat. Tím, že jsme všechny nemocnice úspěšně provedli akreditací, která naši práci posuzuje podle stejných a velmi přísných pravidel, jsme nastavili jednotný proces neustálého zvyšování kvality a bezpečí. Každé tři roky nás teď čeká reakreditace, při níž budeme muset dokázat, že se ve všech oblastech neustále zdokonalujeme,“ uvedl Radomír Maráček.

Držiteli certifikátu Spojené akreditační komise jsou tedy v současné době všechny čtyři nemocnice založené Zlínským krajem. Nemocnice ve Zlíně, Uherském Hradišti a Vsetíně čeká další obhajoba certifikátu v roce 2022, Kroměřížskou nemocnici až v roce 2023. Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně úspěšně absolvovala akreditační šetření poprvé na podzim loňského roku. Stejně tak loni úspěšně akreditovala Vsetínská nemocnice, která byla držitelem certifikátu už v minulosti, jeho platnost ovšem po třech letech v roce 2010 vypršela. Od roku 2019 jsou tedy obě zdravotnická zařízení úspěšně akreditovaná a přidala se tak k Uherskohradišťské nemocnici, která akreditaci získala už v roce 2016 a loni na jaře ji úspěšně obhájila.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x