Kroměřížská nemocnice získala nové monitory dechu

Foto: Kroměřížská nemocnice
KROMĚŘÍŽ - Novorozenecké oddělení Kroměřížské nemocnice získalo od Nadace Křižovatka šest zcela nových monitorů dechu. Vybavení, které nemocnice obdržela díky finančnímu daru kroměřížské společnosti Plastika a soukromé dárkyně Renátě Uličníkové, předala na oddělení ředitelka nadace Štěpánka Pokorníková, serveru Zlin.cz to sdělila mediální poradkyně nemocnice Veronika Slaměnová.

Nadace Křižovatka monitory dechu přivezla do Kroměřížské nemocnice již několikrát, a to v rámci projektu Maminko, dýchám. Jeho cílem je vybavit monitorem dechu každou postýlku zejména na novorozeneckých a standardních či JIP dětských odděleních. Součástí projektu je také umožnit rodičům, aby si monitor dechu zapůjčili domů.

Zařízení totiž velmi citelně pomáhá v rámci prevence syndromu náhlého úmrtí kojenců, kterým jsou ohroženy děti do jednoho roku. Monitor hlídá nejen případnou zástavu dechu, ale také jeho nepravidelnosti či takzvaná apnoe. Pokud k některé z této situací dojde, systém okamžitě spustí alarm, díky kterému je možné poskytnout děťátku okamžitou pomoc. A Nadace Křižovatka se snaží povědomí veřejnosti o tomto vážném problému, který může postihnout každé miminko, neustále zvyšovat.

„Naší hlavní činností je zprostředkování darování monitorů dechu mezi dárcem a nemocnicí. Oslovujeme organizace a společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto přístrojů v sedmdesáti nemocnicích v celé České republice,“ popsala ředitelka nadace Štěpánka Pokorníková.

Monitor dechu si mohou rodiče domů zapůjčit také z Dětského oddělení Kroměřížské nemocnice, které je možné kontaktovat na telefonním čísle 573 322 265.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x