Kroměřížská porodnice se zapojila do projektu, který pomáhá překonat ztrátu miminka

Foto: Perinatální hospic Dítě v srdci
KROMĚŘÍŽ – Gynekologicko-porodnické oddělení Kroměřížské nemocnice se zapojilo do projektu, který pomáhá rodinám, jež postihla ztráta miminka v jakékoliv fázi těhotenství, během porodu či krátce po něm. Na projektu spolupracuje s Perinatálním hospicem Dítě v srdci.

Žen, které přijdou o děťátko v ranějších obdobích těhotenství, jsou tisíce, a ve vyšších týdnech jsou to stovky maminek. A velmi často je tato ztráta zcela nečekaná a náhlá a rodičům obrátí život naruby. V takové chvíli je velmi důležitý postoj a chování personálu, což zásadně ovlivní to, jak žena tuto tragickou událost prožije,“ vysvětlil primář oddělení Lukáš Vacula.

Ve spolupráci s Perinatálním hospicem Dítě v srdci chtějí na oddělení rodinám pomoci poskytnutím takzvaného memoryboxu, tedy speciálního upomínkového balíčku.

Rodiče uvnitř naleznou oblečení pro miminko, dvě identické háčkované hračky, kdy jedna zůstane rodičům a jedna miminku, deku na zabalení miminka, sadu pro vytvoření otisku nožiček a ručiček, animovanou knížku pohádek, svíčku, vonný olejíček, brožurky a tvořivý sešit pro období truchlení,“ popsal Vacula.

Pro rodiče, kteří přijdou o miminko v rané fázi těhotenství, nabízí organizace takzvané Honzíkovy lodičky, v nichž je možné děťátko pochovat.

Jsme za možnost této spolupráce velmi vděčni, protože i díky tomu můžeme ještě více zlepšit péči o maminky po takto závažné ztrátě,“ dodal Vacula.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x