Kroměřížská radnice bojuje proti černým skládkám fotopastmi a kamerami

Ilustrační foto
KROMĚŘÍŽ – V Kroměříži bojují s nelegálním ukládáním odpadu do veřejných kontejnerů, zejména pak stavebního. Městská policie proto kromě stávajících pevných kamerových bodů využije dvě přenosné kamery a nově také fotopasti, které by měly případné hříšníky odhalit.

Cílem je odradit od ukládání odpadu v Kroměříži osoby, které ve městě nemají nahlášen trvalý pobyt. Naší snahou také je, aby občané Kroměříže do kontejnerů na směsný komunální odpad neukládali odpad stavební, který se odevzdává na sběrném dvoře,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Mobilní kamery i fotopasti budou průběžně přemísťovány na různá místa s kontejnery. „Fotopast pořizuje fotografie s rozlišením, které zobrazuje státní poznávací značku vozidla a také umožňuje identifikaci osoby, která nelegálně ukládá svůj odpad. Díky fotopasti se již podařilo identifikovat osobu, která do kontejnerů na směsný komunální odpad vyvážela velké množství stavebního odpadu,“ dodal ředitel městské policie Libor Kubiš.

Kroměřížané produkují velké množství stavebního a demoličního odpadu. Loni ho na sběrném dvoře odevzdali asi 4200 tun, což je zhruba 150 kilogramů na občana.

Město v minulém roce doplácelo na odpadové hospodářství téměř 29 milionů korun, což na jednoho obyvatele činí doplatek více než 1000 korun. Letos bude Kroměříž doplácet asi 33 milionů korun. Největším nákladem je skládkování, které přijde na 1000 korun za jednu tunu. Tato částka se bude zvyšovat, v roce 2024 na 1250 korun za jednu tunu.

Není tak možné tolerovat, aby do Kroměříže vozili odpad lidé z okolí. A ani to, aby stavební odpad navyšoval množství směsného komunálního odpadu, za jehož ukládání platíme velké peníze,“ doplnil Holík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x