Kroměřížská strava nejen duchovní

Kroměřížský Chrám svatého Mořice. Foto: Otevřené brány
KROMĚŘÍŽ - Kroměřížský Chrám svatého Mořice je jednou z našich nejcennějších gotických památek. Vystavěn byl už ve druhé polovině 13. století, prošel několika zásadním přestavbami, řádily tu opakovaně plameny, ale dnes je národní kulturní památkou a jednou z nepřehlédnutelných dominant historického města, jemuž právě začíná turistická sezóna.

Chrám vás pohltí svojí monumentální tváří a až se nasytíte přenosné energie, možná vás napadne, že by nemělo jít jen o stravu duchovní.

Stačí mrknout na ceny sousedícího bistra a nevěříte svým očím. Polévka, vepřo, knedlo, zelo, sklenička nealka a k tomu navrch mandarínka. Cena v samoobsluze: stěží uvěřitelných 85!!! korun českých.

Je to tak a ne jinak, dost dobře možné je, že se hraje příjemná dotační hra s vedlejším Arcibiskupským gymnáziem, ale možná také ne. Každopádně sem běžně může veřejnost a tři starší pánové odcházeli zjevně spokojeni.

Autor těchto řádků pokračoval kroměřížským Velkým náměstím. A další zastávka byla kousek od radnice u dalšího restauračního podniku.

Tady šlo spíše o nápoje a hrátky s potenciálními zákazníky. Lákavé nabídce rozhodně nechyběl vtip a nadsázka, jak se je možno přesvědčit v naší fotogalerii.

Inu, bitva o přízeň turistů začíná naplno. Už v pátek 31. 3. se otevírá hlavní skvost krásného města, totiž Arcibiskupský zámek. Cena základní, ale parádní prohlídky vyskočila na dvě stovky, ovšem o přízeň návštěvníků jistě nouze nebude. Už třeba proto, že se v novém představí úžasný Sněmovní sál.

Což už jsme zase u stravy převážně duchovní.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->