Kroměřížská urologie se zapojí do pilotního programu k detekci rakoviny prostaty

Foto: Kroměřížská nemocnice a.s.
KROMĚŘÍŽ – Urologické oddělení Kroměřížské nemocnice přispěje k většímu záchytu karcinomu prostaty. Díky splnění podmínek bylo Ministerstvem zdravotnictví České republiky zařazeno do Populačního pilotního programu časného záchytu karcinomu prostaty a bude se tak podílet na vyšetřování a časné diagnostice nádorového onemocnění u mužů ve věkové kategorii od 50 do 69 let.

Rakovina prostaty patří mezi nejčastější mužská nádorová onemocnění, ročně jí onemocní okolo osmi tisíc lidí, zhruba čtrnáct stovek mužů této vážné nemoci podlehne.

Program časného záchytu karcinomu prostaty reaguje na dlouhodobě narůstající počet případů rakoviny prostaty, přičemž nemocní často přicházejí ve chvíli, kdy už je léčba nádoru komplikovaná. Když je však rakovina odhalena včas, nasazená léčba zvyšuje šanci na úplné vyléčení,“ informovala Kroměřížská nemocnice na svém webu.

První kontakt s pacientem bude nejčastěji provádět praktický lékař, který u rizikové kategorie mužů po jejich souhlasu odebere krev na přítomnost takzvaného PSA, tedy prostatického specifického antigenu.

Pokud bude jeho výše nad stanovenou hladinou, bude pacient odeslán na certifikované pracoviště urologie k naplánování dalšího vyšetření a podrobnější diagnostice,“ uvedla nemocnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x