Kroměřížská záchytka eviduje nárůst klientů, jednu ženu sem přivezli dvaatřicetkrát

foto: nemocnice Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Počet klientů na záchytce v Kroměříži opět vzrostl, patří mezi ně i žena, která byla loni přijata dvaatřicetkrát. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Jediná záchytná stanice ve Zlínském kraji přijala v loňském roce opět více klientů, bylo jich bezmála 1 600. Meziročně tak počet lidí, kteří pod vlivem alkoholu či drog skončili na Protialkoholní a protitoxikomanické záchytné stanici Kroměřížské nemocnice, vzrostl téměř o sedm desítek. Téměř v 85 procentech případů šlo o muže, ale do statistik se zapsalo i 250 žen a také 11 mladistvých. Poplatek za pobyt na záchytce přitom nezaplatily skoro dvě třetiny klientů, neuhrazené pohledávky vzrostly už na 37,6 milionu korun.

Zdravotníci se na kroměřížské záchytce setkávají s mnoha různými typy lidí, kteří pitím alkoholu nebo užíváním drog řeší své dlouhodobé problémy. Nejčastěji jde o lidi bez domova, klienty s nejrůznějšími psychickými problémy nebo osoby, které se ocitly v jiné složité životní situaci. „Řada klientů je v naší péči opakovaně. Stává se nám dokonce, že některé lidi přijímáme i dvakrát za den, protože se ihned po propuštění znovu vrhnou na pití a během pár hodin je tady máme zpátky,“ popsal Martin Kuhn, vedoucí lékař Protialkoholní a protitoxikomanické záchytné stanice Kroměřížské nemocnice.

Mezi klienty záchytky je podle zkušeností zdravotníků sice výrazně méně žen, ale práce s nimi bývá často obtížnější. „Ženy hůře snášejí alkohol, bývají u nás agresivnější a méně spolupracují. To ale neznamená, že bychom tu neměli agresivní muže nebo naopak klidnější ženy. Chování v těžké opilosti je opravdu individuální. Bezdomovci bývají obecně klidnější, jsou rádi, že mají kde přespat, ale také to neplatí vždycky. Mnohdy jsou klienti večer agresivní a ráno se nám pak omlouvají,“ poznamenal Martin Kuhn.

V loňském roce přijala protialkoholní záchytná stanice 1 588 klientů, předloni to bylo 1 517 a ještě o rok dříve 1 389. Zdravotníci kroměřížské záchytky měli nejvíce práce v říjnu, kdy přijali 145 klientů, nejméně – 122 klientů – bylo přijato v červenci. Ke smutným „rekordmanům“ patří muž, který za posledních patnáct let pobýval na záchytce v Kroměříži devadesátkrát. Mezi ženami je zase „rekordmankou“ klientka, která byla od roku 2006 přijata dvaasedmdesátkrát, ovšem polovinu z tohoto počtu hospitalizací si odbyla právě v loňském roce. Čtyři klienti loni završili pobytem na záchytce oslavu čerstvých osmnáctin.

Kroměřížská nemocnice provozuje protialkoholní a protitoxikomanická záchytnou stanici od roku 2004. Záchytka má kapacitu sedm lůžek, naráz tak může přijmout maximálně sedm klientů, ale tato kapacita se občas během jediného dne naplní i dvakrát. Poplatek za pobyt na záchytce činí 1 300 korun, zaplatit jej je ochotna zhruba třetina klientů. Jen v loňském roce tak klienti neuhradili poplatky ve výši 1,26 milionu korun a celkově už neuhrazené pohledávky za pobyt na kroměřížské záchytce dosáhly výše 37,6 milionu korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x