Kroměřížské Centrum duševního zdraví pomohlo už devíti stovkám lidí s psychickými potížemi

Foto: Centrum duševního zdraví Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Podpora duševně nemocných, jejich návrat do plnohodnotného života a prevence možné hospitalizace. To jsou hlavní cíle Centra duševního zdraví Kroměříž, které začalo své služby nabízet před pěti lety. Od té doby pomohlo již více než devíti stovkám duševně nemocných klientů.

O tom, že duševní onemocnění může potkat kohokoli z nás, není pochyb. Své o tím ví také padesátiletá Danuše, která musela být před třemi lety náhle hospitalizována na psychiatrii. Matce tří dětí se doslova ze dne na den změnil život a musela řešit dříve neznámé komplikace spojené nejen s jejím zdravotním stavem, ale také s rodinným prostředím.

Už v době hospitalizace s ní začali navazovat spolupráci pracovníci kroměřížského Centra duševního zdraví, tedy společného projektu Psychiatrické nemocnice v Kroměříži a Centra služeb a podpory Zlín.

Po hospitalizaci jsme jí nabídli spolupráci s psychologem, později začala využívat také služby sociální pracovnice a psychiatrické sestry. Podařilo se nám jí znovu nalézt bydlení, vyřídit invalidní důchod a posléze také získat práci, v níž setrvává až dodnes. Na život s duševním onemocněním si stále zvyká, získala však náhled na onemocnění a podařilo se splnit společný cíl – zvládnout stresovou zátěž, krizi a adaptovat se na život po hospitalizaci,“ uvádí vedoucí sociálních služeb Silvie Romanová.

Danuše je jedním z devíti stovek klientů s duševním onemocněním, kteří službu za pětiletou dobu její existence využili.

Zdravotní a sociální podpora cílí především na lidi se schizofrenními onemocněními, obsedantně kompulzivními poruchami či schizoafektivními poruchami nálad jako mánie či deprese, kteří žijí v okresech Kroměříž, Holešov a Bystřice pod Hostýnem. Naší funkcí je prevence možných hospitalizací, případně jejich zkracování a zejména návrat lidí s duševním onemocněním do společnosti,“ doplňuje vedoucí psychiatrická sestra Hana Strašáková.

Centrum duševního zdraví umožňuje klientům využít podporu jak ze strany psychiatra a psychologa, tak ze strany sociálního pracovníka, psychiatrické sestry nebo peer konzultanta.

Jde jak o ambulantní, tak terénní formu dočasné péče. Máme individuální přístup, protože každý potřebuje ke zotavení jiný čas a podporujeme samotného klienta v plnění jeho cíle, avšak bez závislosti na službě samotné. Co může zvládnout sám, necháváme na něm. Chceme jej podpořit zejména v oblastech, které byly vlivem onemocnění narušeny,“ zakončuje Strašáková.

--> --> --> --> -->