Kroměřížské Masarykovo náměstí ozdobí Ležící kukla. O co jde?

Masarykovo náměstí. Foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Travnatou plochu na Masarykově náměstí ozdobí umělecké sílo sochaře Čestmíra Sušky s názvem Ležící kukla. Socha z bronzu bude symbolizovat skutečnost, že Kroměříž je prostřednictvím unikátní sbírky obrazů v Arcibiskupském zámku úzce spjata s výtvarným uměním a zároveň bude upozorňovat na před rokem otevřenou galerii moderního umění Pekelné sáně.

„Socha bude stát na poměrně frekventovaném místě, kolem kterého každodenně prochází řada místních, ale také turisté mířící z Arcibiskupského zámku do Květné zahrady a naopak. Bude tak připomenutím, že město není zaměřené jen na díla vzniklá v letech dávno minulých, ale láká také na současné umění,“ uvedl radní pro kulturu Jiří Kašík.

Ležící kukla je dílo z bronzu o hmotnosti 250 kilogramů vysoké 260 centimetrů, ve střední části je šířka sochy zhruba půl metru. Umístěna bude po získání nezbytných povolení na betonovém podstavci, který doplní deska s informacemi o díle i o blízké galerii.

„Umístění krásného uměleckého díla na náměstí blízko galerie by mohlo být tím správným podnětem, aby se běžný občan šel podívat na moderní umění beze strachu, že mu nebude rozumět nebo se mu nebude líbit,“ doplnil majitel galerie Pekelné sáně Josef Maixner.

Zdroj: TZ město Kroměříž

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x