Kroměřížským chirurgům se povedla mimořádná operace

Kroměřížským chirurgům se povedla mimořádná operace. Foto: Kroměřížská nemocnice
KROMĚŘÍŽ – Chirurgové Kroměřížské nemocnice mají za sebou mimořádný úspěch. Vůbec poprvé se jim podařilo implantovat totální náhradu hlavice vřetenní kosti v lokti, bez níž by jinak pacientka ztratila hybnost ruky.

K operaci byla indikována pacientka po těžkém poranění obou loktů, kdy jeden z nich by bez této unikátní operace zůstal zcela nehybný.


„Klasická rekonstrukce zlomeniny, která se běžně využívá, nebyla v tomto případě možná. Proto jsme se rozhodli pro využití implantátu, který dokáže zcela nahradit roztříštěnou část kloubu,“ uvedl lékař David Prchal, který operaci vedl.


Díky tomuto kroku bude moci pacientka v brzké době moci ruku plně využívat, aniž by ji dřívější zranění do budoucna jakkoli omezovalo.


„Už několik dní po operaci začala pacientka rehabilitovat, což nám ukazuje skvělý výsledek. Díky náhradě kloubu bude její ruka fungovat zcela bez omezení,“ konstatoval Prchal.


Během roku se zpravidla objeví několik pacientů, kdy není možné kvůli devastujícímu zranění uskutečnit obvyklou rekonstrukci zlomené kosti.


„Dosud byli pacienti odesíláni do větších center, což nebude nyní třeba. Budeme schopni je ošetřit i na našem oddělení, a to právě s použitím cementovaného implantátu, který je nejmodernější metodou řešení tohoto problému,“ dodal Prchal.

Podobné operace lokte se v rámci České republiky provádí jen několik do roka.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x