Kroměřížským vánočním trhům dominuje světelná výzdoba

Foto: MěÚ Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Vánoční trhy v Kroměříži se po několika letech vrátily na Velké náměstí. Dominuje jim atraktivní světelná výzdoba, serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí města Jan Vondrášek.

Vánoční trhy ovlivní vládní opatření proti epidemii koronaviru, kvůli kterým například nebylo možné instalovat posezení. Lidé také nebudou moci v prostoru trhů konzumovat zakoupené potraviny. „Přesto jsem rád, že se trhy uskuteční. Věřím, že krásně nasvícené náměstí a vánoční atmosféra udělají radost dospělým, ale hlavně dětem,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. Trhy nazvané Šťastné a veselé potrvají do 22. prosince. Stánky budou otevřené denně od 14.00 do 20.00 hodin.

Na náměstí bylo rozmístěno 19 stánků, včetně šesti nových dřevěných. Celkem se ve stáncích vystřídají téměř čtyři desítky prodejců. V nabídce je například balené jídlo, cukrovinky, med, mošty a jiné nápoje, drobné dárkové předměty, keramika, dekorace, šperky, mýdla či vánoční ozdoby. Lidé si mohou také koupit nové vánoční hrnečky. Letos je ale nebude možné z hygienických důvodů na stáncích vracet na kauci tak, jako tomu bylo dříve.

Také vizuální podobu trhů poznamenala zmíněná vládní opatření proti koronaviru. Mezi stánky je rozestup čtyři metry. V prostoru mezi nimi chybí posezení, radnice zde pouze instalovala několik sálačů tepla. Zrušen byl kompletní připravený kulturní program. Hrát bude pouze reprodukovaná hudba a na plátně se bude promítat klip s vánoční atmosférou.

Nezměnil se ale rozsah světelné výzdoby, která bude na Velkém náměstí k vidění až do 6. ledna příštího roku. Město ji nechalo vyrobit na míru Kroměříži. Má tři dominantní prvky – osm metrů vysoký světelný kužel symbolizující vánoční strom, světelné nebe, které se rozprostírá mezi stromem a stánky, a slavnostně nasvícenou kašnu. Na trzích nechybí ani oblíbený slaměný betlém v životní velikosti.

Vánoční trhy se na Velké náměstí vracejí po odmlce. V uplynulých čtyřech letech totiž město pořádalo na radničním dvoře akci nazvanou Advent na radnici. Loni vánoční program připravil také Dům kultury v Kroměříži, který se letos podílí na zajištění trhů na Velkém náměstí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x