Kroměřížští zastupitelé odsouhlasili prodej budovy na Hanáckém náměstí státu

Foto: MěÚ Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Kroměřížské zastupitelstvo schválilo prodej budovy v bývalých kasárnách na Hanáckém náměstí Národnímu památkovému ústavu (NPÚ), který je příspěvkovou organizací státu. Budovu a okolní pozemky NPÚ získá za symbolickou cenu čtyři koruny, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Jan Vondrášek.

„Budova je prázdná, chátrá a potřebuje investice. Město pro ni využití nemá, proto jsme rádi, že NPÚ o ni projevil zájem se záměrem opravit ji a zřídit zde sídlo pro dvě své organizační složky,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Zájem státu o budovu na Hanáckém náměstí vyjádřil loni v listopadu při návštěvě Kroměříže i ministr kultury Lubomír Zaorálek. Podle záměru NPÚ by v budově po rekonstrukci byly kromě kanceláří, archivů a skladů i prostory pro depozitáře a konzervátorské dílny. Podle Petra Šubíka, ředitele územní památkové správy NPÚ v Kroměříži, se počítá také se zřízením návštěvnického a informačního centra, ve kterém by NPÚ propagoval 27 hradů, zámků a dalších památek, které kroměřížské pracoviště na Moravě spravuje.

„Líbí se nám také, že v budově by pracovalo více než sedm desítek zaměstnanců. Hanácké náměstí tak ožije. Navíc se městu podaří vyřešit problém, se kterým se dlouho nedařilo pohnout,“ doplnil místostarosta Karel Holík.

Třípodlažní budovu Kroměříž získala od armády po jejím odchodu z města, posádka jej opustila v roce 2004. Město objekt chtělo nejprve přestavět na domov pro seniory, od záměru kvůli vysokým nákladům odstoupilo. Radnice se pak neúspěšně pokoušela budovu prodat, realizovat se nepodařilo ani záměr na její přebudování na komunitní centrum, muzeum vojenství a zážitkový hostel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x