Krušná noc záchranářů na Uherskohradišťsku. Na ARO skončila žena s 8,6 promile alkoholu

Ilustrační foto (ZZS ZK)
UHERSKOHRADIŠŤSKO – Záchranáři z Uherskohradišťska měli pořádně náročnou noční službu. Během několika hodin vyjížděli k podobným případům, kdy oba pacienti nakonec skončili na oddělení ARO Uherskohradišťské nemocnice.

V prvním případě šlo o ženu, která se po vypití několika štamprlí tvrdého alkoholu sesunula v baru k zemi a nikdo z přítomných ji nedokázal probudit. K vědomí ji nepřivedli ani na místo přivolaní záchranáři.

Pacientku tak zajistili v rámci přednemocniční neodkladné péče a transportovali do nemocnice. Od zdravotníků v nemocnici později dostali zpětnou vazbu s tím, že pacientka měla v krvi 8,6 promile alkoholu,“ informovali záchranáři na svém webu.

Nad ránem pak stejná posádka přijala od operátorky zdravotnického operačního střediska výzvu k výjezdu, kdy náhodný chodec našel ležet na ulici muže. Podle prvotního hlášení šlo o zástavu oběhu a náhodný kolemjdoucí začal s laickou resuscitací.

Po příjezdu našich posádek na místo lékař konstatoval, že o zástavu naštěstí nejde, když muž dýchal spontánně a při pokusech o resuscitaci se bránil. Oběh byl sice zachovaný, ale k vyšší úrovni vědomí se posádce ani tohoto pacienta nepodařilo přivést,“ pokračovali záchranáři.

Muž byl značně podchlazený, venkovní teplota se pohybovala okolo jednoho stupně nad nulou, byla mlha, mrholilo. „Tělesnou teplotu se záchranářům nepodařilo běžně dostupnými metodami zjistit. Vzhledem k tomu, že muž měl proleženiny na kolenou, bylo zřejmé, že na místě ležel delší dobu,“ uvedli záchranáři.

Zdravotnické posádky pacientovi zajistily tepelný komfort a poté ho odvezly na oddělení ARO Uherskohradišťské nemocnice. „Tam se mimo jiné dozvěděly, že předchozí pacientka už je na jiném oddělení. Po úspěšném zmetabolizování části alkoholické nálože začala přicházet k vědomí a se zdravotníky agresivním způsobem komunikovat,“ uzavřeli zdravotníci ZZS ZK.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x