Kulinářský seriál Špetka Slovácka se vrací na televizní obrazovky ve dvanáctidílném pokračování

Foto: Kateřina Nosková
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Regionální televize TVS připravila na podzim pro své diváky pořádnou lahůdku! Tou je pokračování kulinářského seriálu Špetka Slovácka 2, které nabídne 12 nových epizod s recepty pokrmů z tradiční slovácké kuchyně. Premiéra prvního dílu je na programu už dnes v 18:45 na TVS!

Špetka Slovácka 2 navazuje na první řadu seriálu, která vznikala v letech 2015-2016 pod režisérskou taktovkou Jaromíra Šallé. Tehdy se natočilo celkem 27 epizod, které měly ve vysílání regionální televize TVS velký divácký úspěch a oblibě se stále těší i na internetu.

O druhé řadě seriálu Špetka Slovácka jsem přemýšlel už nějaký čas. Ale ten rozhodující impuls přišel s úspěchem první řady, kterou jsme loni na podzim poskytli portálu STREAM.cz. Za půl roku vidělo jednotlivé, osm let staré epizody skoro 650 tisíc nových diváků. A to je velmi dobrý argument pro pokračování v této hezké práci,“ uvedl jednatel televize TVS Jan Dudek.

Pomyslnou režisérskou štafetu od Jaromíra Šallé tentokrát převzal Pavel Göbl, který je podepsán například pod filmy Tichý společník nebo Veni, vidi, vici. „Nějaká vyložená změna konceptu není. Opět jde o recepty a o to, aby se diváci podle nich naučili něco uvařit. Můžu ale prozradit, že místo toho vyskakovacího animovaného strýčka ze seriálu Slovácko sa nesúdí budeme mít živého strýčka Slávka,“ prozradil novinku Pavel Göbl.

Ve dvanácti nových epizodách tak znovu ožijí osvědčené recepty našich babiček, podle kterých si můžete uvařit nebo upéct tradiční a oblíbené pokrmy slovácké kuchyně. Ty opět vzešly z Kuchařky tradičních receptů na Slovácku, jejímž tvůrcem je Region Slovácko. Hlavními protagonisty, kteří nechají diváky doslova nahlédnout pod pokličku, bude šestice zkušených kuchařů z Hluku, Bánova a Bystřice pod Lopeníkem.

Pokračování Špetky Slovácka se natáčelo letos v dubnu v jedné z památkových chalup Skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. „Nacházíme se v novém prostředí, první řadu jsme natáčeli v Památkovém domku v Kunovicích. Domeček je podobný – starý, hezký, fotogenický… věřím, že na kameře bude vypadat krásně!“ přiblížila Petra Kučerová, která se stejně jako v první řadě ujala role moderátorky a pomocné kuchařky.

A jak si zkušená moderátorka natáčení užívala? „Po prvním natáčecím dnu jsem přišla domů úplně zmrzlá, protože hrozně dlouho trvalo, než se nám podařilo domeček vytopit. Další dny už to bylo lepší. Jinak tady máme takové bojové podmínky, protože nádobí umýváme většinou v kýblu ve studené vodě. Ale i naše babičky to tak dělaly, takže je to takové autentické a patří to k tomu,“ vzpomínala na jarní natáčení Petra Kučerová.

Jindy se naopak televizní štáb při práci na pokračování seriálu pořádně zapotil, což potvrdila také šéfproducentka televize TVS Barbora Dojčár, která měla na starosti logistiku a praktické záležitosti. „Největší problém jsme měli asi se štědrovečerním menu, kdy jsme ve všech možných obchodech sháněli kapra, ale v dubnu měli na pultech jen rybí prsty nebo pangasia. Naštěstí se nám asi napošesté v jednom obchodě kapra podařilo sehnat,“ prozradila perličku z natáčení Barbora Dojčár.

Tvůrci pořadu tentokrát připravili recepty, které svou povahou korespondují s jednotlivými měsíci v roce. Diváci se mohou tešit například na vrany, svíčkovou svajbovou máčku, cvíboch, mrkváně, trdelník, čučkovou polévku s trhánkama, klobásovou máčku, ušmúraný regiment a mnoho dalšího.

Nejvíce mi zatím chutnalo pečené jehněčí. Celkově je to moc příjemná práce. Člověk se nají a dokonce si někdy i něco odveze domů…“ usmíval se Pavel Göbl, kterému přizvukovala i Petra Kučerová: „Ochutnávka je samozřejmě na tomto projektu asi to nejkrásnější. Zatím jsme ochutnali úplně všechno, co se uvařilo, a všechno bylo skvělé. Divákům můžu slíbit, že pokud si podle Špetky Slovácka 2 sami uvaří, určitě nebudou litovat,“ zve ke sledování seriálu oblíbená moderátorka.

Na televizních obrazovkách se Špetka Slovácka 2 poprvé objeví v pondělí 30. října, kdy se bude vařit čučková polévka s trhánkama a cvíboch!

Špetka Slovácka 2 – vysílání premiéry vždy v pondělí v 18:45 na televizi TVS

30. října 2023 – Čučková polévka s trhánkama a cvíboch

20. listopadu 2023 – Zelňáky a kynutí Mikuláši a čerti

11. prosince 2023 – Hubová polévka a pečený kapr s teplým erteplovým salátem

1. ledna 2024 – Pečené vepřové se zelím a bramborový koláč naslano

5. února 2024 – Mákový závin a slané pečivo k vínu

4. března 2024 – Klobásová máčka a vrany

1. dubna 2024 – Velikonoční jehněčí pečeně a mazanec

6. května 2024 – Česneková máčka, čír a starý sýr

3. června 2024 – Slepičí polévka s domácími nudlemi a svíčková svajbová máčka s hovězím

1. července 2024 – Nové brambory s kyškú a kyška s oharkama

5. srpna 2024 – Ušmúraný regiment a trdelník

2. září 2024 – Kuřecí vývar, omáčka k vařenému drůbežímu masu a mrkváče

Všechny epizody Špetky Slovácka 2 najdete postupně také na webu itvs24.cz v sekci Pořady!

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x