Lávku u vsetínské průmyslovky čeká demolice. Na jejím místě se postaví nová

Vizualizace předpokládané podoby lávky, foto: město Vsetín
VSETÍN – Lávku pro pěší a cyklisty přes Vsetínskou Bečvu u střední školy strojnické čeká tento měsíc demolice. Důvodem je havarijní stav, kvůli kterému je od loňského roku uzavřená. Město teď připravuje stavbu nového přemostění, které by mohlo být hotové v roce 2025.

Lávka přes Vsetínskou Bečvu pochází z roku 1970. V posledních letech se ale radnice musela potýkat s jejím nevyhovujícím technickým stavem. Loni tak statici doporučili její obnovu.

Když se začalo se stavebními pracemi a konstrukce lávky se obnažila, ukázalo se, že její stav není nevyhovující, ale přímo havarijní. Městu tak nezbude nic jiného než toto přemostění Bečvy zbourat. Demoliční práce začnou už tento měsíc a lávka by měla zmizet do konce roku.

„V současnosti je podepsána smlouva se zhotovitelem, jímž je společnost Demstav Group, která již zahájila přípravné práce. Samotná demolice začne 23. října. Samozřejmě pokud nedojde k náhlému zvýšení hladiny vody v Bečvě,“ informoval starosta Vsetína Jiří Čunek. Doplnil taky, že bouracím pracím bude předcházet odlov ryb z Bečvy v okolí lávky.

„Stavební suť vyprodukovanou při demolici bude pásový bagr překládat z koryta Bečvy na nákladní vozy, které ji přepraví k následné recyklaci. Veškeré práce proběhnou za využití norné stěny tak, aby nedošlo v řece k šíření nečistost,“ přiblížil průběh demolice Čunek.

Radnice už usilovně pracuje na přípravě stavby nové lávky, která bude sloužit chodcům i cyklistům. Dokonce už nechala zpracovat studii, která bude podkladem pro veřejnou soutěž na zhotovitele projektové dokumentace. V příštím roce by se potom měla vyřídit všechna potřební povolení. A v roce 2025 by měla vyrůst nová lávka.

„Podle aktuálních odhadů by stavba jen samotné lávky bez nájezdových ploch mohla vyjít na zhruba 25 milionů korun. Jen pro představu, se stejnými náklady se počítalo při plánované obnově stávající lávky ještě v době, než se zjistil její havarijní stav,“ doplnil Čunek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x