Legendární páleničářka Stanislava Chalupová: je to skvělé, mám nástupkyně

Foto: zlin.cz
BŘEZNICE - Ne že by Stanislava Chalupová rezignovala na svůj více než čtyři desítky let pěstovaný páleničářský um. Kdepak, ráda zajde poradit, ale může si ve svých naprosto neuvěřitelných 89 letech směle říci: o dámský element je u nás v Březnici u kotlů postaráno, ženská linie jede dál.

Může za to nejen ona, ale i její nástupkyně. Tou je třeba Sylvie Sedlářová ze Zlína, ale rovněž vnučka paní Stanislavy Markéta Kroupová z Březnice.

Pokud si někdo myslí, že je tohle „řemeslo“ jednoduché, tak to, prosím, ani náhodou.

Sylvie Sedlářová pracovala dlouhá léta jako úspěšná animátorka ve zlínských filmových ateliérech, pak si vedla stejně zdatně také coby průvodkyně na zámku Lešná ve zlínské zoo.

„No a teď jsem už osmou sezónu tady, paní Chalupová hledala už před časem nástupkyni a řeknu vám, že se mi do toho nejdříve příliš nechtělo, vždyť nahradit takovou odbornici, to snad ani nejde,“ vypráví Sylvie, jíž by dvaasedmdesát opravdu nehádal ani znalec křišťálové koule.

Ona ani o sedmnáct let starší Stanislava nemají jedinou vrásku. Že by za to mohl produkt, který s láskou poskytují klientům, moravský národní lék?

„To je skvělý nápad, spíše budou hrát roli geny, ale vrásky rozhodně nepřibývají, když vidíte spokojené zákazníky,“ říkají dámy unisono.

Nejmladší z páleničářského ženského tria je vnučka paní Chalupové Markéta Kroupová.

„Mě to sem táhlo vlastně odmalička, babička mi byla vzorem, potvrdím ale, že jde o precizní, náročnou práci, nutné jsou zkušenosti a každičká chybička se může projevit na kvalitě pálenky,“ ví moc dobře Markéta, která se sem ráda vrací ve chvílích, kdy má volno po vlastní náročné práci v poměrně vzdálené Chropyni.

„Myslím, že má legendární paní Stanislava skvělé pokračovatelky, pálenka z dílny šikovných žen chutná možná ještě lépe, než od chlapů,“ povídá u kotlů v osvědčené pálenici pan Josef, který už se těší na první letošní ochutnávku z raných odrůd švestek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x