LET Kunovice se prodává. Společnost kupuje od Rusů česká skupina Omnipol

Foto: Let Kunovice
KUNOVICE – Kunovickou společnost Aircraft Industries, která je největším výrobcem civilních dopravních letadel v České republice, kupuje od předchozího ruského majitele česká skupina Omnipol. Ta se stává jejím stoprocentním vlastníkem. Informaci zveřejnil Omnipol ve středu ráno na svém webu.

LET Kunovice je významným zaměstnavatelem ve Zlínském kraji, v jeho továrnách pracuje téměř tisíc lidí. Firma má na svém kontě více než osm tisíc vyrobených letounů vyvezených do šedesáti zemí světa. Stěžejními produkty jsou dopravní letouny řady L 410 a L 410 NG. Teď se kunovická společnost po 14 letech opět vrací do českého vlastnictví.

Dne 21. dubna 2022 se ruský majitel a skupina Omnipol dohodli na prodeji 100 % akcií společnosti Aircraft Industries do vlastnictví české společnosti OMPO Holding,“ uvedl Omnipol na svém webu.

Podle Omnipolu se kunovická firma dostala do existenčně nebezpečné situace po uvalení sankcí na Rusko, které tvořilo stěžejní trh firmy. Obě společnosti se proto už loni v listopadu dohodly na spolupráci, která by měla LETu Kunovice pomoci uzavřít nové kontrakty na dodávky letadel do jiných zemí.

Aircraft Industries je uznávaným výrobcem letounů již od roku 1936, proto v současné krizové situaci bylo pro nás samozřejmostí udělat maximum pro záchranu českého finálního leteckého výrobce. Tradičních českých výrobních společností není na trhu mnoho, proto je naší povinností jejich výrobu zachovat a dále rozvíjet,“ řekl prezident skupiny Omnipol Jiří Podpěra.

Podle svého vyjádření chce Omnipol kunovický LET především stabilizovat a zachovat jeho výrobní kapacity.

Velmi vítáme nově uzavřenou dohodu, neboť v současné situaci nepochybně pomůže zajistit naší společnosti a hlavně našim zaměstnancům spolehlivé a bezpečné prostředí pro pokračování v další práci,“ sdělila ředitelka společnosti Aircraft Industries Ilona Plšková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x