Letecké muzeum na sobotu chystá velkou jarní očistu. Do Akce U se můžete zapojit i vy

Foto: Radek Filípek
KUNOVICE – Pořádně rušno bude tuto sobotu 23. března v Leteckém muzeu v Kunovicích. Muzejníci se společně s veřejností pustí v rámci Akce U do velkého jarního umývání leteckých exponátů. Zapojit se můžete i vy!

Je to už osmý ročník, navíc deset let od první Akce U. Troufám si říct, že akce je oblíbená. Každoročně se do ní zapojí přes 100 lidí a jsou takoví, kteří žádný ročník nevynechali,“ připomíná ředitel muzea Martin Hrabec.

I letos muzejníci očekávají účast okolo 150 umývačů. Záležet prý ale bude na počasí.

Umývající by se měli vybavit pracovním oblečením, úklidovým vybavením podle libosti a hlavně dobrou náladou. Základní potřeby jako hadry, saponát a hadice s vodou má muzeum připraveno,“ informovalo Letecké muzeum v Kunovicích na svém webu.

S umýváním 25 letadel v expozici budou pomáhat také dobrovolní hasiči z Kunovic a Záhorovic, kteří se akce účastní už od jejího začátku. Jako odměnu za vykonanou práci pak všichni dostanou permanentky na vstup do muzea na celý rok zdarma. „Je to pro nás ohromná pomoc, takže tohle je jen drobnost, kterou se snažíme vyjádřit náš vděk,“ dodává další z organizátorů akce Lukáš Skládal.

Akce U vznikla v roce 2014 jako happening ve snaze upozornit na atraktivitu tehdy upadajícího muzea. Od roku 2015, kdy se muzea ujala současná parta muzejníků pod Hrabcovým vedením, probíhá téměř každoročně. Za 10 let se nekonala třikrát – v roce 2016 kvůli pracím na Naganském expresu a dvakrát po sobě pak v letech 2020 a 2021 kvůli koronavirové pandemii.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x