Letecké muzeum získalo neobvyklý exponát. Dříve sloužil hlavně letuškám

Foto: Letecké muzeum v Kunovicích
KUNOVICE – Sbírky Leteckého muzea v Kunovicích začátkem ledna rozšířil nový neobvyklý exponát. Tím je evakuační trenažér pro palubní průvodčí letounů ATR 42 a 72.

Trenažér ještě donedávna sloužil posádkám letadla pro seznámení se s ovládáním jednotlivých únikových východů.

Zařízení jsme získali od předního poskytovatele profesionálních leteckých výcviků v Česku, společnosti Czech Aviation Training Centre, která v Praze provozuje množství špičkových leteckých simulátorů, včetně nejpokročilejšího simulátoru letounu L 410, který se vyrábí v Kunovicích,“ říká ředitel muzea Martin Hrabec.

Jsem potěšena, že simulátor po skončení jeho aktivní role ve výcviku leteckých profesionálů našel důstojné uplatnění právě zde. Věřím, že přispěje mimo jiné i k tomu, aby si veřejnost uvědomila, že pro bezpečnosti letectví je klíčová role každého pracovníka, který se na chodu letecké přepravy podílí – tedy v tomto případě letušek a stevardů,“ uvedla jednatelka společnosti Marta Guthová.

Týmu Leteckého muzea v Kunovicích dal po vánočních svátcích přesun trenažéru pořádně zabrat. Kromě dlouhé cesty situaci komplikovalo i počasí.

Do Prahy jsme vyrazili brzy ráno a poslední část trenažéru jsme ukládali teprve nedlouho před půlnocí. Celá akce se tak povedla jen díky skvělému nasazení jak týmu muzejníků, tak i našich partnerů z CATC a týmu pana Spišáka, který se staral o dopravu,“ dodává Martin Hrabec.

Na vystavení trenažéru si ale budou muset návštěvníci muzea ještě počkat. „Pro pobyt venku není určený a pod širým nebem by trpěl. Proto jsme jej ve spolupráci s městem Kunovice zatím uskladnili na místě, kde bude v bezpečí,“ vysvětlil Hrabec.

V budoucnu by se ale podle plánů muzea měl stát důležitým bodem připravované interaktivní expozice.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x