Letní filmová škola pokračuje. Dnes představuje svoji činnost Asociace českých filmových klubů

Svou předpremiéru si dnes na Letní filmové škole odbude dokumentární esej Řeka, foto: LFŠ
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – V Uherském Hradišti pokračuje 48. Letní filmová škola. Dnešní den proběhne ve znamení hlavního pořadatele, kterým je Asociace českých filmových klubů. Předpremiéru má zbrusu nový film Řeka, který v září vstoupí do českých kin.

Dokumentární esej Řeka, která má dnes předpremiéru na Letní filmové škole, ukazuje v dosud neviděných záběrech majestátnost a formující sílu světových řek. Na premiéře bude také udělena výroční cena Asociace českých filmových klubů vedoucímu kina Mír 70 Pavlu Tomečkovi in memoriam.

Každý divák se navíc může stát dramaturgem a podílet se na výběru filmu, který Asociace uvede do širší kinodistribuce. Letos se představují tři novinky, o kterých můžou diváci hlasovat.

Prvním z nich je Miss Viborg. Jde o hořkou dánskou komedii, která představuje bývalou královnu krásy, ze které je nyní šedesátnice. Jezdí na důchodcovském vozíku a dealuje přebytečné léky.

Druhý film, o kterém mohou diváci rozhodnout, je snímek Na plný úvazek. Drama o rozvedené matce bylo oceněno na festivalu v Benátkách. Vypráví příběh o rozvedené pracující matce, která v době pařížských stávek docházejí síly, nervy i peníze.

Do třetice se o diváckou přízeň uchází syrový a i dojemný snímek Velká svoboda. Jde o příběh o muži, který kvůli své homosexualitě přišel o svobodu pohybu, ne však o svobodu milovat. Ve filmu oceněném na festivalu v Cannes i na Evropských filmových exceluje Franz Rogowski v hlavní roli.

Dnes večer na Filmovce také převezme Cenu Asociace českých filmových klubů režisérka a animátorka Michaela Pavlátová. Ceremoniál proběhne před projekcí jejího posledního filmu Moje slunce Mad.

Už v pondělí večer byl oceněn další významný host Filmovky – herec Ondřej Vetchý. Ten dnes povede svoji lekci filmu a večer osobně uvede svůj starší, ceněný film režiséra Zábranského Dům pro dva. V něm si zahrál bratrské duo s Jiřím Schnitzerem.

Z nových českých filmů si dnes diváci mohou užít erotické drama Hranice lásky. Ten na Filmovku přijel osobně uvést režisér Tomasz Wiński. Spolu s režiséry Šimonem Holým a Adamem Sedlákem budou také diskutovat na téma Nová česká intimita.

K již zmíněným hostům se dnes v Uherském Hradišti přidá také režisér Jim Sheridan, který v pondělí převzal Výroční cenu Letní filmové školy. Objeví se také turecký režisér Semih Kaplanoğlu, který má na svém kontě řadu festivalových cen včetně berlínského Zlatého medvěda pro film Med.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x