Letní filmová škola prozradila první střípky z letošního programu

Foto: LFŠ
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Organizátoři Letní filmové školy představili první taháky letošního programu. Jubilejní 50. ročník nabídne třeba tvorbu filmového nestora Felliniho, pro širokou veřejnost je ale připravena i řada koncertů a tradiční letní kino na náměstí.

Od 26. července do 1. srpna bude Uherské Hradiště opět patřit milovníkům kvalitních filmů. Několik prvních vlaštovek z nabitého filmového menu prozradila programová ředitelka Iva Hejlíčková. Společně s kolegou Janem Jílkem si prý v letošním roce splnili celou řadu filmovkových snů. Diváci se tak mohou těšit v rámci retrospektivy třeba na italského filmového mistra Federica Felliniho. Prostor dostanou ale i domácí hvězdy.

Věnujeme se osobnostem českého filmu, které nejsou vždy úplně doceněné, a myslím, že nespravedlivě. Proto letos v sekci „Kdo, když ne“ připomínáme tvorbu hudebního skladatele světového významu Zdeňka Lišky a Karla Zemana, jehož filmovou tvorbu přiblížíme z restaurovaných kopií, informovala programová ředitelka LFŠ Iva Hejlíčková.

Filmovka je vždy velmi pestrou směsicí filmů, workshopů, filmových lekcí, besed, zajímavých hostů, ale i zábavy. V jednom programu se tak snadno sejdou oceňované snímky z mezinárodních festivalů, i pokleslé žánry, které především pobaví. Filmovka letos zabrousí do tuniské i indické kinematografie, tzv. Nového Hollywoodu i k tradičnímu němému filmu.

Už několik let mapujeme studentské tvorby českých režisérů. Skoro každý zná jejich distribuční filmy, ale málokdo ví, co dělali jako studenti. Jedním z hostů v této sekci bude Jan Kraus, který je spoluautorem a hlavním hrdinou filmu Evžen mezi námi,“ prozradila Hejlíčková.

Festival každoročně zve širokou veřejnost na promítání letního kina na Masarykově náměstí, kde si letos skladbu filmů vybrali hlasováním přímo obyvatelé Uherského Hradiště. Lidé se ale mohou vydat také na řadu koncertů včetně Harafici, Tata bojs nebo Jany Kirschner. Přijede i Divadlo Na zábradlí s představením Freudovo pozdní odpoledne a připraveny jsou i výstavy.

Letní filmová škola v letošním roce navýší promítací i ubytovací kapacity. Prodej akreditací i lístků na doprovodné akce je ale letos umožněn jen on-line, a to přes odkaz na webu LFŠ. Koupit si můžete několik variant akreditací, ale i balíčky vstupenek jen na vybrané filmy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x