Letní filmovou školu zahájí sci-fi thriller Bod obnovy. Výroční cenu AČFK převezme Ivan Trojan

Kino Hvězda během LFŠ. Foto: Magdaléna Šmídová
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Letošní Letní filmová škola slibuje opět nabitý program. V pořadí 49. ročník filmového festivalu zahájí v distribuční předpremiéře sci-fi thriller Bod obnovy. Výroční cenu Asociace českých filmových klubů převezmou herec Ivan Trojan a režiséři Miloslav Luther a Rajko Grlić.

Jsme hrdí, že jsme domovem tohoto festivalu, který se v průběhu let stal jedním z nejprestižnějších filmových setkání u nás. Jeho vliv a reputace se neustále rozšiřují, a to díky citlivému, promyšlenému a vždy inovativnímu přístupu organizátorů k programu, který nabízí širokou škálu žánrů a tematických okruhů,“ uvedl Stanislav Blaha, starosta Uherského Hradiště, které je tradičním partnerem festivalu.

Filmový festival se loetos bude konat v temrínu od 28. července do 3. srpna. „Program i festivalové zázemí pro všechny návštěvníky a hosty dostává jasnou podobu a my se nesmírně těšíme, až otevřeme pomyslné brány a společně se nadechneme filmu a kvalitní kultury. Těšíme se na setkání s vámi se všemi,“ doplňuje ředitelka festivalu Radana Korená.

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká kinematografie opět dočkala výpravné sci-fi s originálním a silným nápadem,“ láká diváky dramaturg Jaroslav Sedláček. Příběh filmu je zasazen do roku 2041, kdy lidstvo používá velmi vyspělé technologie a ústava všem občanům garantuje právo na „jeden celý život“. Po nepřirozené smrti, jako je například autonehoda nebo teroristický útok, tak může být člověk obnoven ze své digitální zálohy.

Zdá se to být skvělý systém, zdánlivě dokonalý, Bod obnovy si musí člověk jen pravidelně zálohovat. V rukou morálně nezodpovědných jednotlivců či korporací ale může způsobit nevratné kroky a mít fatální následky. A nejen o tom náš film je,“ vysvětluje spoluautor scénáře a režisér snímku Robert Hloz. Ve filmu hrají Andrea Mohylová, Jan Vlasák, Matěj Hádek či Václav Neužil.

Pořadatel festivalu Asociace českých filmových klubů letos udělí cenu Ivanu Trojanovi. „Ivan Trojan představuje výjimečný herecký talent, který sice na filmové plátno vstoupil relativně pozdě, zato ho v následujících dvou desetiletích ovládl nevídaným způsobem. Se sedmi Českými lvy, ale především s neuvěřitelně pestrou plejádou postav, které ztvárnil, je jednou z největších hereckých osobností, které máme, a jeho ocenění je tedy více než namístě,“ vysvětluje programová ředitelka Iva Hejlíčková.

Cenu AČFK převezme také slovenský režisér a scenárista Miloslav Luther a chorvatský režisér Rajko Grlić.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x