Léto vaří své oblíbence. Džemy, marmelády a jiné letní pochoutky, vítejte doma

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Přelom první a druhé poloviny roku - začátek července. Zpravidla horký letní čas a stejně tak pravidelně potěšení pro zahrádkáře. Tak jako jindy plus mínus deset dnů začínají se sběrem drobného ovoce, což není nic snadného ani rychlého, ale komu se nelení, tomu se zpravidla červení.

Božský višňák jako životabudič

Ano, červení. Na Slovácku i kousek severněji na Zlínsku si přičinliví přicházejí na spoustu dobrot. Tak třeba Eva Janoušková z Ořechova je teď u rodičů v Prušánkách. Je k ruce tátovi Ladislavovi, neboť právě začali s výrobou prý téměř božského nápoje, osvěžujícího višňáku.

„K tomu je třeba višní, to je jaksi pochopitelné. Loni jsem měl více, letos méně, ale to nevadí. Sbíráme do kýblů, práce je to tvrdá, včetně dalšího zpracování, ale výsledek zpravidla stojí za to. Jestliže se traduje, že je například pivo uspávací, pak je višňák, tedy skvělá šťáva s rozumným obsahem alkoholu životabudič,“ říká machr oboru a dlouholetý polyfunkční pěstitel a vinař Ladislav Lekavý.

Zahrádkáři se nezastaví

Napilno mají teď a věru ještě mít budou mnozí další zahrádkáři. Vždyť téměř současně například na Zlínsku dozrává rybíz v několika barevných modifikacích. Byl dostatek třešní, už měkne a sládne angrešt, rychle se hlásí kanadské borůvky, ovoce prostě chytilo letní vítr a úroda je většinou na rozdíl od jiných let pěkná.

A tak se zavařuje, vyrábějí se džemy, marmelády, sirupy i další produkty z tolik oblíbeného vlastnoručně sazeného a často hodně s láskou piplaného ovoce.

„Je to moc hezký, ale taky moc pracný čas, ale výsledky mne těší. Za dnešek osmnáct sklenic višňové, angreštové a rybízové marmelády,“ tváří se radostně i trochu pyšně Naděžda Jahodová ze Zlínska.

„Moc mi pomohl manžel, trhal, sbíral, klečel, ležel, stoupal, hrbil se od půl páté od rána. On sběrač, já zpracovatelka. Asi ho začnu mít zase ráda, dám mu červenou marmeládovou pusu,“ směje se pohledná mladá paní.

Na řadu přijdou broskve, jablka, hrušky a švestky

V dalších týdnech čekají zahrádkáře opět příjemné chvíle. Postupně se dostane třeba na broskve, jablka, hrušky a letos v dobrém počtu i na švestky, což bývá v posledních letech i na Valašsku velká vzácnost.

Nu a když o ovoci, tak i o zelenině. V těchto dnech je na spadnutí okurková sezóna. Tedy v pravém slova smyslu. „Brzy opravdu můžeme začít sbírat,“ pravil znalec, pěstitel i šlechtitel Jiří Holman ze Bzence.


Zajímá vás, co nového se děje ve Zlínském kraji? Dozvíte se zde.

Zobrazit fotogalerii >>